ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

SKILLS4WORK - nagrada za odličnost 2019

Skills4Work logologosbeneficaireserasmusleft sl 0 1

 

Dobitniki nagrad za poklicno odličnost 2019 V okviru četrtega Evropskega tedna poklicnega in strokovnega izobraževanja (European Vocational Skills Week 2019) je Šolski center Kranj prejel prav posebno priznanje. Projekt Skills 4 Work, v katerem smo sodelovali kot partnerji, je prejel nagrado za Odličnost v poklicnem in strokovnem izobraževanju.

 

 

 

 


Z namenom promocije poklicev na nivoju Evropske unije že od leta 2016 organizirajo teden, namenjen poklicnemu in strokovnemu izobraževanju - European Vocational Skills Week. Na prireditvi sodelujejo različni deležniki iz celotne Evrope na področjih izobraževanja odraslih, zaposlovanja mladih, pripravništva in mobilnosti, gospodarstva, zagotavljanja kakovosti poklicnega in strokovnega izobraževanja, zaposlovanja in inovativnosti. V tem tednu širom Evrope potekajo aktivnosti povezane s poklicnim in strokovnim izobraževanjem. V letošnjem letu je bilo v 46 državah organiziranih 1749 dogodkov.


Že od samega začetka v okviru Evropskega tedna poklicnega in strokovnega izobraževanja podeljujejo nagrade za Odličnost v poklicnem in strokovnem izobraževanju. Z njimi želijo izpostaviti predane ljudi, odlične organizacije in izjemne projekte. Prireditev je potekala 17. oktobra 2019 v Helsinkih. Nagrade je podelila Mariane Thyssen, evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, spretnosti in mobilnost delovne sile (Employment, Social Affairs, Skills and Labour Mobility).


Nagrade imajo širši vpliv:
- Priznavanje odličnosti
- Zagotavljajo prepoznavnost in priznanje za dobro opravljeno delo
- Motivirajo udeležence, tako posameznike kot organizacije
- Omogočajo mreženje in nove poklicne priložnosti
- Zmagovalci postanejo ambasadorji na svojem strokovnem področju
- Široka prepoznavnost med ljudmi zaradi možnosti spletnega glasovanja

Kako je potekal izbor nagrajencev?
- V vsaki kategoriji je bila ustanovljena žirija neodvisnih članov. Vsaka žirija je izbrala 2 - 3 nominirance. Izmed nominirancev je žirija izbrala zmagovalca.
- Organizirano je javno spletno glasovanje.
- Dobitniki nagrad za leto 2019 so bili izbrani na podlagi glasovi žirije in spletnim glasovanjem. Glasovi žirije so predstavljali 50 % ocene, 50 % ocene pa rezultat spletnega glasovanja.
- Končni rezultati so bili razkriti 17. oktobra 2019 na prireditvi podelitve nagrad.
Projekt Skills4Work je bil nominiran v kategoriji 3: Evropsko financiranje odličnosti. V tej kategoriji je poudarek na programu ERASMUS+ (kot enem izmed vodilnih programov EU) in zgodbah o uspehu v okviru projektov strateških partnerstev na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja (PIU). V letošnjem letu je bil poudarek na PIU in veščinah za prihodnost in socialno vključenost – Erasmus+ (VET and skills for the future).

V obrazložitvi nominacije projekta lahko preberemo naslednje:
Skills4Work je učni model usposabljanja na delovnem mestu za sektor poklicnega izobraževanja in usposabljanja na Irskem, v Združenem kraljestvu, v Nemčiji in Sloveniji, osredotočen na delo z delodajalci in lokalnimi podjetji. Program učiteljem in vodjem poklicnega izobraževanja in usposabljanja ponuja priložnost obiska v partnerskih državah kjer se lahko seznanijo z obstoječimi programi za pridobivanje delovnih izkušenj, ustanovijo delovne skupine delodajalcev in razširijo udeležbo delodajalcev in povečajo sodelovanje delodajalcev v procesu usposabljanja na delovnem mestu..


Spletno mesto www.skills4workproject.eu ponuja smernice za izvajanje usposabljanja na delovnem mestu, gradiva za učitelje in model partnerstva med podjetji in ponudniki poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Smernice za izvajanje usposabljanja na delovnem mestu je mogoče po korakih uvajati v kateri koli organizaciji PIU v Evropi, gradiva pa so zasnovana tako, da lahko učitelji / mentorji izberejo in izvedejo različne module, ki ustrezajo njihovim potrebam. Vsak partner v projektu je razvil tudi strategijo sodelovanja delodajalcev s ponudniki poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

maj 2021
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31