ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

VET in Urban Centres (Foligno, Italija, 8. 4. do 10. 4. 2019)

vet-in-urban-centres-1m Naslov projekta bi se v prevodu glasil "Trajnostni razvoj mestnega okolja z aktivnim vključevanjem poklicnega izobraževanja in usposabljanja (VET v urbanih središčih)."

Tokratno srečanje partnerjev je potekalo v času od 8. 4. do 10. 4. 2019 v italijanskem mestu Foligno, pokrajina Umbrija.

Začetek je bil na Institutu Orfini, kjer nam je ravnateljica Mariarita Trampetti predstavila šolo in programe. Pri tem pa je vključila tudi svoje sodelavce. Nato je besedo prevzel Norvežan Per Nordberg in vsak udeleženec je moral komentirati svoj pisni prispevek (OUTPUT 1 in OUTPUT 2).

Sledil je obisk mestne hiše v Folignu, kjer nas je sprejela županja mesta, dogodek pa je snemala italijanska državna televizija. Ogledali smo si še Palazzo Candiotti, kjer je sedež priprave kulturne prireditve Quintana. To je velika srednjeveška prireditev v Folignu v mesecu juniju in septembru, v katero je vključenih ogromno ljudi, seveda tudi šole.

Naslednjega dne smo zjutraj odšli z vlakom v Perugio, najprej v Agenizia Umbria Ricerche (AUR). Po predstavitvi agencije, ki jo je pripravila ga. Maria Nicoletta Moretti s sodelavko, se je nadaljevalo delo na projektu. Sklep je bil, da za šole niso pomembne samo povezave z gospodarstvom, pač pa tudi z lokalno skupnostjo, županom ter javnim sektorjem. Učenci naj bi dobili večjo moč, da prispevajo svoje ideje tudi na teh področjih. V tem smislu bo vsak partner moral razširiti OUTPUT 2. S tem prispevkom pa se ta projekt že končuje, na naslednjem srečanju naj bi že govorili o nadaljevanju tega projekta.

Po tem delu smo si v Perugi ogledali »Officine Fratti – Creative Space«, ki je v starem mestnem jedru. Gre za trajnostno naravnano delavnico z različnih področij, kjer brezposelni izdelujejo različne stvari iz naravnih materialov ali popravljajo in obnavljajo stare (kolesa, različne predmete itd.). V popoldanskem delu smo si ogledali še Art and Craft School znanega italijanskega oblikovalca Brunela Cucinellija, ki oblikuje in v svoji tovarni izdeluje visokokakovostne obleke za moške in ženske iz kašmirja. Nato smo se vrnili v Foligno, kjer je zvečer na šoli Instituto Orfini potekala modna revija, ki so jo pripravili njihovi dijaki v programu modno oblikovanje.

V okviru projekta partnerji razvijamo nove modele upravljanja, ki bi omogočali aktivno sodelovanje poklicnih in strokovnih šol z lokalnimi podjetji v procesih urbanističnega načrtovanja, ustvarili nove programe poklicnega izobraževanja in usposabljanja, povezane z izzivi in potrebami mestnih središč, ter izboljšali sodelovanje med ponudniki poklicnega izobraževanja in usposabljanja, občinami in trgom dela. Projekt vodi in koordinira Hordaland Fylkeskommune, cilj pa je razviti nov lokalni model razvoja mestnih središč, v katerega bodo poklicne in strokovne šole aktivno vključene.

Spletne strani projekta: https://veturbaneu.wordpress.com/news/

pdfVETinUrbanCentres-Foligno-Perugia-Italija.pdf

vet-in-urban-centres-2mvet-in-urban-centres-3mvet-in-urban-centres-4mvet-in-urban-centres-5mvet-in-urban-centres-6mvet-in-urban-centres-7mvet-in-urban-centres-8m

Pripravila: mag. Lidija Grmek Zupanc

maj 2022
ptsčpsn
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031