ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Mednarodno srečanje v Barceloni, 24. do 26. 10. 2017 (VET in Urban Centres), ERASMUS+ KA2

V skladu z načrtom je potekal mednarodni sestanek vseh vključenih članov projekta v Barceloni od 24. 10. do 26. 10. 2018. Sestanka sva se iz Slovenije udeležili ga. Helena Cvekel (BSC - regionalna razvojna agencija Gorenjske) in ga. Lidija Grmek Zupanc iz Šolskega centra Kranj, VSŠ.

Ključna vprašanja, katera smo obravnavali na sestanku: pomen lokalnih razvojnih agencij v okviru socialne in ekonomske razvojne strategije, vloga poklicnega in strokovnega izobraževanja v lokalnem razvoju, vloga usposabljanja in zaposlovanja v lokalnem razvoju.

Sestanek v Barceloni je potekal na sedežu Barcelona Activa headquarters 162-164 Llacuna street. Prvi dan so nam po uvodnem pozdravu direktorja za zaposlitvene strategije g. Paco Ramosa in ge. Cristine Gill, vodje mednarodnih projektov, razkazali velike prostore Barcelone Active, kjer so nameščeni karierni svetovalci, obiskali pa smo tudi prostore za spodbujanje podjetništva, podjetniški inkubator, pisarno za pomoč podjetnikom in center za računalniško usposabljanje. Izjemno se trudijo, da delujejo povezano za čim večjo zaposlenost prebivalstva. V podjetniškem inkubatorju in prostorih za spodbujanje podjetništva kandidatom, ki želijo postati podjetniki, pomagajo timsko – svetujejo in pomagajo jim pravniki, ekonomisti, drugi podjetniki itd.

Naslednjega dne, v četrtek, 25. 10. 2018, smo se pogovarjali o nadaljevanju našega projekta. Predstavljen je bil 7-stopenjski procesni model, kako zagotoviti trajnostno lokalno medsektorsko sodelovanje, vključujoč poklicno in strokovno izobraževanje (Nestas innovation spiral).
Sledil je obisk in ogled privatne gostinske šole ESHOB – Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona, ki se je zaključil s kosilom v šoli. V popoldanskem delu smo poslušali predstavitev g. Casstila o načinih in projektih, s katerimi skušajo čim bolj povezati strokovno usposabljanje in brezposelne v Barceloni. Na tistih področjih mesta, kjer zaznajo večjo brezposelnost, kot je običajna, se svetovalci povežejo s podjetniki s tistega dela in izobraževalci in jim izobraževanje pripeljejo tja. Imajo veliko neformalnega izobraževanja za brezposelne skupine, preko katerega jim omogočijo zaposlovanje. V drugem delu popoldanskega dela smo se pogovarjali o potrebnih aktivnostih za nadaljevanje projekta in določili naloge članov v prihodnje.

V petek, 26. 10. 2018, smo si ogledali Institut Bonanova. To je izobraževalni center za zdravstvene poklice na več stopnjah, ki ima inovativne izobraževalne pristope; nekaj teh smo si tudi ogledali. Zaradi prakse dijakov in študentov tesno sodelujejo z bolnišnicami v Barceloni.
Kot zadnji možen ogled je bil na sporedu obisk šole Sustainable Jobs school v Parku Güell, ki usposablja mlade brezposelne osebe na področju ekološkega vrtnarjenja. V programu poskušajo na različne načine mladim brezposelnim najti delo. Kombinirajo usposabljanje s prakso dela na številnih nastajajočih sektorjih.

Pripravila: Lidija Grmek Zupanc

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information