ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Gradimo uspešne kariere skupaj (10. 9. 2024)

vss sept 24FOTOGALEIJA (Miran Kozmus)

Na Višji strokovni šoli smo v torek, 10. septembra 2024, organizirali in uspešno izpeljali dogodek "Gradimo uspešne kariere skupaj". Dogodka se je udeležilo več kot 40 mentorjev, predavateljev, kadrovnikov in predstavnikov podjetij iz lokalnega okolja.

Program, ki ga je povezovala predavateljica Branka Balantič, je bil izpeljan z namenom izmenjave mnenj, izkušenj, pogledov in konkretnih predlogov o tem, kako lahko izobraževalne ustanove, podjetja in mentorji sodelujejo pri ustvarjanju kakovostnih priložnosti za prehod mladih na trg dela.

Po pozdravnih nagovorih Jožeta Drenovca, direktorja ŠC, in mag. Lidije Grmek Zupanc, ravnateljice VSŠ, je častni gost dogodka Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta, v uvodnem nagovoru poudaril pomen tesnega sodelovanja izobraževalnih institucij s podjetji, lokalno skupnostjo in različnimi organizacijami. Izpostavil je, da tovrstno sodelovanje ne prispeva le k ekonomski blaginji regije, temveč tudi k decentralizaciji ter izboljšanju demografske slike Gorenjske. Dodal je, da je treba spodbujati ostajanje domačih kadrov v Sloveniji z izboljšanjem delovnih pogojev, ustrezno plačo in kariernim razvojem.

Osrednji del dogodka je bila okrogla miza, ki jo je moderirala mag. Branka Jarc Kovačič. Razprava je bila razdeljena v tri sklope. V prvem smo se osredotočili na vlogo praktičnega izobraževanja, v drugem smo govorili o kompetencah in veščinah, ki so ključne za prihodnost, v tretjem pa smo se posvetili pomembnosti sodelovanja izobraževalnih ustanov s podjetji.

V svojih odgovorih sta Tine Kokalj, skorajšnji inženir mehatronike ter študent programa informatika, ter Gregor Grozl, diplomant programa ekonomist, izpostavila, da je praktično izobraževanje nenadomestljivo pri pridobivanju izkušenj za uspešen prehod na trg dela. Študentom omogoča ne le pridobitev veščin, temveč tudi vpogled v realna pričakovanja delovnega okolja.

Iz odgovorov Nejca Gorinška, generalnega direktorja podjetja CABLEX-T d. o. o., in Domna Kepica, predavatelja strokovnega področja mehatronike in strokovnjaka s področja avtomatike in robotike, je jasno, da je za kompetenten razvoj mladih strokovnjakov ključno sodelovanje med podjetji in izobraževalnimi ustanovami. Podjetja ne le oblikujejo študijske programe, ampak nudijo tudi mentorstvo in zaposlitvene priložnosti.

Gregor Tomše, generalni sekretar Fundacije Vincenca Drakslerja so. p., z več kot petindvajsetletnimi izkušnjami na področju zaposlitvene rehabilitacije in usposabljanja ranljivih skupin prebivalstva, je izpostavil, kako lahko s prilagojenim pristopom in mentorsko podporo posameznikom, ki se soočajo s specifičnimi izzivi, omogočimo enakovreden in bolj vključujoč dostop do izobraževanja in zaposlitve.

Vlogo Skupnosti Višjih strokovnih šol in državnih institucij pri spodbujanju sodelovanja med vsemi deležniki, izboljšanju kariernih možnosti ter podpori študentom pri prehodu na trg dela sta osvetlila Natalija Klepej Križanič, vodja razvoja na Skupnosti Višjih strokovnih šol, in Uroš Kopavnik, direktor območne službe Kranj Zavoda RS za zaposlovanje.

Po zaključku okrogle mize so se udeleženci lahko priključili predstavitvam posameznih študijskih programov ter neformalnemu druženju med mentorji, kadrovniki in predavatelji. Mreženje jim je omogočilo izmenjavo izkušenj ter razpravo o konkretnih vprašanjih, povezanih z izvajanjem praktičnega izobraževanja in vključevanjem strokovnih vsebin v študijski proces.

Udeleženci dogodka so se strinjali, da je nadaljnje povezovanje izobraževalnih ustanov in gospodarstva ključnega pomena za uspešen razvoj kadrov in trajnostni gospodarski razvoj regije. Na Višji strokovni šoli bomo v prihodnje še naprej krepili sodelovanje z lokalnimi podjetji ter iskali nove načine za izboljšanje študijskih programov in zagotavljanje kakovostnih kariernih priložnosti za mlade.

Pripravili: Branka Jarc Kovačič in Branka Balantič

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

oktober 2024
ptsčpsn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

razstavaFOTOGRAFSKE RAZSTAVE

pozor ni za okolje

Sofinancira Evropska unija

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja in ni nujno, da odražajo stališča in mnenje Evropske unije ali CMEPIUS-a. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva. 

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information