ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

Študentom 2. letnika ENE je predaval mag. Gorazd Ažman, namestnik direktorja za strateške inovacije v ELES (dec. 21)

eles mV četrtek, 23. 12. 2021, je ob 11.30 v učilnic 512 dvajsetim študentom 2. letnika programa Energetika predaval mag. Gorazd Ažman, ki je v ELES namestnik direktorja za strateške inovacije.

Na začetku je predstavil, kakšne so sedanje razmere v energetiki, kjer porabimo samo 18 % elektrike svetovno, vse ostalo pa pokrijemo z drugimi, umazanimi energenti (premog, nafta, zemeljski plin). Vedno bolj bomo morali uporabljati vetrno in sončno energijo tudi za elektrifikacijo prometa in ogrevanja. Sta pa obe, posebej sončna, zelo problematični z vidika nestabilnosti in kratkega časa delovanja elektrarne znotraj dneva. Zato bomo morali najti inovativne in tehnološke rešitve za uporabo njihove elektrike v kasnejših urah in predvsem v zahtevni zimski sezoni. Ena od rešitev je shranjevanje viškov v vodik ali v sintetičen plin. 

Pokazal je nekaj inovacij na svetovnem in domačem nivoju s področja elektroenergetike: 

1. nadzor razdelilne transfomatorske postaje in 

2. varovanje in pregled daljnovoda z droni, 

3. s 3-D očali v transformatorski postaji opravlja pregled in nadzor, kako malo obremenjen transformator v malo obremenjeni transformatorski postaji zamenjamo z zelo obremenjenim transformatorjem in oba tako približamo višji življenjski dobi.

Pokazal je tudi, kako tehnologija napreduje predvsem v smeri IT in digitalizacije in kako podjetja danes iščejo primeren kader. ELES z organizacijo tekmovanj Electrathon za dijake in študente vsako leto, kjer ti z najboljšimi inženirji iz podjetja iščejo nove, drugačne in koristne, »odbite«, skratka inovativne ideje za podjetje.

Robert Šifrer, univ. dipl. inž. el.
 

slovensko english      Šola prihodnosti

maj 2022
ptsčpsn
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

erasmus

 

Skupnost VSS 220

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information