ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

KONFERENCA O POZITIVNIH UČINKIH IZMENJAV ERASMUS+ V LITVI (maj 2018)

Konferenca ERASMUSV Vilni (Litva) je 30. 5. in 31. 5. 2018 potekala tematska konferenca »Erasmus+ programme impact on individuals in VET and HE«. Po izboru nacionalne agencije Centra RS za mobilnosti in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) sta bili, poleg predstavnice nacionane agencije Neže Pajnič, vodje programa E+ (http://cmepius.si), vabljeni tudi 2 predstavnici slovenskih izobraževalnih inštitucij, obe iz ŠC Kranj. Nataša Kristan Primšar, vodja MIC-a (http://www.sckr.si/tsc/mic/) s svojo ekipo pokriva področje programa Erasmus+ za srednješolske izmenjave (KA1) in izvajanje partnerskih projektov (KA2, KA3), Nastja Beznik, predavateljica VSŠ (http://www.sckr.si/tsc/vss/) pa vodi izvajanje projekta mobilnosti za VSŠ - K103. Na konferenci je bilo približno 100 udeležencev iz različnih držav EU, kot so na primer Nizozemska, Litva, Hrvaška, Anglija, Bolgarija, Finska, Poljska, Ciper, Avstrija, Madžarska in druge.

Dvodnevna konferenca je potekala skladno s planiranim programom. Prvi dan smo se udeležili spoznavnega večera in se družili za namene mreženja oz. vzpostavljanja kontaktov za bodoče sodelovanje. Tudi drugi dan smo izkoristili za izmenjavo informacij z udeleženci: kdo smo, od kod prihajamo, predstavitev inštitucije in naše zadolžitve v zvezi s tem, predstavitev Slovenije, izmenjava izkušenj na izmenjavah kontaktnega gradiva. Drugi dan je bil prvenstveno namenjen plenarnim predavanjem in zaključni diskusiji. V uvodnem delu smo poslušali pozdravne nagovore predstavnikov državnih inštitucij (ministrice za izobraževanje in znanost, direktorja fundacije za izmenjave v izobraževanju in vodja EU predstavništva Litve), ki so poudarili pomembnost uvajanja in širjenja internacionalizacije tako na inštitucionalno kot tudi nacionalno raven ter izven meja svoje države. Svoje izkušnje na izmenjavi v Angliji je slikovito pripovedoval takratni študent umetnosti in sedanji priznani litvanski igralec, ki je tudi vodil prireditev.

Sledile so predstavitve raziskav o pozitivnih učinkih mobilnosti. Tako so predstavili svoja dognanja raziskovalci različnih držav na podlagi izmenjav v Litvi, Finski, Angliji, Irski, Nizozemski, Poljski in na Cipru. Vsi so poudarili dognanja o številnih prednostih in pozitivnih učinkih sodelujočih na izmenjavah. Tako študenti, predavatelji in tudi podjetja v raziskavah poudarjajo pridobivanje različnih kompetenc na mnogih področjih in tudi urjenje tako imenovanih mehkih spretnosti udeležencev. Večkrat je bil poudarjen tudi pomen zavedanja pripadnosti državljana skupnosti EU. Poleg pridobivanja informacij o dognanjih iz različnih EU držav je bila zelo koristna vzpostavitev novih kontaktov z udeleženci teh držav. Od teh kontaktov si obetamo še večje možnosti vzpostavitve nadaljnjega dobrega sodelovanja s predstavniki organizacij iz različnih držav, ki smo jih spoznali na tem srečanju.

Na sledečih povezavah so dostopne zanimive informacije s konference:

rezultati raziskav različnih inštitucij iz Litve, Finske, Anglije in Irske:
http://www.erasmus-plius.lt/puslapies/erasmus-mobilumo-mokmosi-tikslais-projektustatistika-177;
http://www.cimo.fi/hidden_competences;
http://www.universitiesuk.ac.uk/policy-and-analysis/reports/pages/wideningparticipation-in-uk-outward-student-mobility-a-picture-of-participaton.aspx;
http://www.leargas.ie/resource/vet-impact-1416;

tematske predstavitve:
https://drive.google.com/drive/folders/1C1VKMrPkvlWVUmW9-EiZxANnAPYPUbJB

Pripravili: Nataša Kristan Primšar in Nastja Beznik

vcenter2024

julij 2024
ptsčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

facebook  linkedin

 

um logo

logo ESRRa