ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Fotografska razstava: Orbita podob, mrmrajoča sled spomina - srečanje z umetnikom Tomažem Lundrom (14.11.2013)

tomaz lunder m Avtor: Tomaž Lunder

Otvoritev: 14.11.2013 ob 13.00

Postavitev razstave:  Polonca Hafner Ferlan, Srećko Simović

FOTOGALERIJA

Tomaž Lunder je fotograf iz Škofje Loke. Rodil se je leta 1955. Maturiral je leta 1974 v Boicwille, New York v ZDA. Leta 1979 je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Zaposlen je bil v rudniku urana v Žirovskem vrhu in v Iskri Inženiringu. Od leta 1990 deluje kot samostojni fotograf. Je član Združenja umetnikov Škofja Loka in Društva oblikovalcev Slovenije.

Razstavlja Poljanske in Kubanske portrete. Poljanske portrete je posnel na Šubičevi likovni koloniji v Poljanah, ki se je udeležujejo likovni ustvarjalci z vseh vetrov. Druženje traja nekaj dni, vsak izmed udeležencv pa ustvarja v svoji likovni stroki - kiparstvu, slikarstvu, fotografiji, dizajnu. Enrico, Agata, Todor, Martin, Barbara, Boge, Tina, Matej in Amir. Kdo je ustvarjalec? Kdo je obiskovalec? Kdo je slikar? Kdo je kipar? Kaj kdo misli?

Kubanske portrete - Pueblo de Cuba je Tomaž posnel na potovanju po Kubi. Igra, učna ura, ansambel, prijatelji...

Vsaka fotografija je Tomaževo druženje in trdo delo. Portretirance nagovarja, z njimi klepeta, se jim približuje in oddaljuje, jih osvaja, da jih na koncu ulovi v objektiv.

Tako na fotografiji ženska podoba "zapoje", ko Tomaž ustavi trenutek in podeli bitju milino.  Je kot vrtnar, na kakršne naletimo le v izmišljenem življenju, ko izostri trenutek in ga postavi v okvir. Predstave in portreti, spomini in spominščine - so znak potrebe, da v podobo kot gledalci prestavimo vse, kar je ovijajoče in mehko, mimo preprostih oznak za naša razpoloženja. V fotografovih očeh govorijo jezik, ki ga razume samo on, fotografija je le sredstvo, da natančno izrazi vse tančine misli.

Razstavljene fotografije so razglasitve ločitve razuma in domišljije. Portreti za Tomaža izvajajo snov iz samega dna podobe. Ljudje so različnost in drugačnost, odtenki posameznikov, ki so med nami. Preplavljajo ozračje, prehajajo iz enega sveta v drugega, vabijo tako uho kot oči k povečanim sanjam, ko vznikne svetloba na novi podobi.

Polona Hafner Ferlan

FOTOGALERIJA

 

 

 

 

 

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information