ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Fotografska razstava: Balkan express 2014 - pestrost podob

balkanAvtorja: Tilen Pogačnik, Jakob Zupanc

Otvoritev: 20.10.2014 ob 19.00

Postavitev razstave: Irena Jerala, Srećko Simović

FOTOGALERIJA

Junija 2014 so se dijaki 3. letnika mehatronike odpravili na Balkan, da bi spoznali barvitost dežel, raznolikost pokrajine, versko in kulturno pestrost. Namenili smo se tudi v elektrarno in ladjedelnico, saj smo želeli bodočim tehnikom mehatronike pokazati področje, kjer se počutijo bolj "domače". Tam so se srečali s "težko" tehnologijo ter z napravami slovenskih podjetij, ki so ostala le še del naše industrijske preteklosti: Metalna, Iskra, Litostroj...

Na vsakem koraku našega popotovanja je bilo ogromno podob, ki so čakale, da jih dijaki ujamejo v fotografski objektiv. Dijakoma Tilnu Pogačniku in Jakobu Zupancu je bila zaupana naloga dežurnih fotografov oziroma fotokronistov ekskurzije. Jakob se je odločil, da bo predvsem fotografiral znamenitosti, ki smo jih srečali na poti. Tilnu pa je bil izziv, da v objektiv ujame udeležence ekskurzije, posameznika ali skupino, dijakov ali naključnih mimoidočih.

Izbor fotografij temelji na portretih, podobah tehnične kulture ter barvitih utrinkih, ki so se izrisali fotografu na njegovi poti po starodavnih jedrih Sarajeva, Mostarja in Dubrovnika. Slikovitost ulic, kjer stojnica s pisanimi šali vabi, da jih ujame fotografovo oko, groba gmota železne konstrukcije, ki mehko odseva v reki. Kontrasti, ki jih narekuje pokrajina in pot po deželi. Na eni strani so figure, ki pripovedujejo o trenutku srečanja z objektivom, dijaki, ki so sopotniki popotovanja, njegov nepogrešljivi del. Na drugi strani pa robustne podobe tovarne, strojev, dvigal, jeklenih stebrov in traverz, igra svetlobe in sence, ki pripovedujejo zgodbo ladjedelnice - rojstvo ladje. Del le-te so delavci, ki jih slutimo v ozadju in dijaki, ki so na fotografiji le statisti.

Tudi barvno so razstavljene fotografije zelo kontrastne. Podobe eksterjerja v intenzivnih odtenkih dneva in tovarniška hala v  rjavih tonih gradbenih elementov, potopljenih v hladno svetlobo. Tilen in Jakob nista le dokumentirala poti po Balkanu, temveč sta v fotografije vnesla osebni pogled. Motivi ladjedelnice marsikomu ne bodo všečni na pogled. Za njiju pa so bili zelo močan element, kar se je odrazilo na velikem številu posnetkov iz njenega jedra. Izpostavljeni kontrast med mehkobo figure in trdo podobo industrije zato močno zaznamuje tokratno razstavo kot tudi celo naše minulo popotovanje po Balkanu.

Irena Jerala, prof.

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information