ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Fotografska razstava: Brezčasna lepota in Utrinki s koncertov

ana-1 davorin-1

Avtorja: Ana Mandić, Davorin Majkus

Otvoritev: 13.1.2015  Fotogalerija

Brezčasna lepota  Utrinki s koncertov

Postavitev razstave: Irena Jerala, Polonca Hafner Ferlan, Srećko Simović

 

Tokrat sta se nam pridružila Ana Mandić in Davorin Majkus, hči in oče, predana fotografiji. Predstavljata se nam s serijo fotografij Brezčasna lepota ter izborom fotografij  Utrinki s koncertov.

Ona in on, vsak s svojo zgodbo, vsak s svojo podobo. Ana pravi, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Sadu ne bi bilo, če oče Davorin ne bi posejal semena že v Aninem ranem otroštvu. S fotografijo se je ukvarjal v študentskih letih in z njo več ali manj nadaljeval vse do današnje razstave.  Medtem pa je v Ani zorela želja po pogledu skozi objektiv in dozorela, ko se je v trenutku iskanja same sebe vpisala na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Tam je poglobila znanje, ki ga je prejela od očeta in učenje uspešno zaključila s ciklom fotografij, ki nam jih predstavlja na današnji razstavi.

Njega že od nekdaj privlačijo podobe glasbenikov,  nastale sredi intenzivnega dogajanja, muziciranja na odru. Skozi objektiv nam skuša približati zvok kitar, ritem bobnov. Na fotografijah, ki jih razstavlja,  se odraža energija posameznika in ambienta, ki diha skupaj z rockerji. Zato je barva zanj zelo pomembna, čeprav odeta v temno ozadje, saj ravno s tem kontrastom, lahko ponazori močne, emocialne glasbene utrinke. Pravo nasprotje je njen cikel fotografij. S črno belo tehniko je ujela trenutek časa, ujetega v obrazih otroka, deklice, zrele ženske. Na njih se zrcali svojevrstna lepota, lepota njihove duše, ki kljubuje vplivom okolja in časa. Podobe nas nagovarjajo in prigovarjajo, da se ozremo sami vase ter se prepustimo toku življenja. Zato je, kot pravi Ana »lepota vedno in povsod v prav vsakem izmed nas, le spustiti jo moramo na plan«.

Irena Jerala, prof.

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information