ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Fotografska razstava: Noč skozi fotografski objektiv

razstava m Avtor: Lojzi Avsenik

Otvoritev: 4.3.2015

Postavitev razstave: Irena Jerala, Polonca Hafner Ferlan, Srećko Simović, Miran Kozmus

fotogalerija - otvoritev (Sabina in Aleš Kramarič)

VABILO

Noč - tisti del dneva ko se vse umiri in zaspi...
Lojzi Avsenik

Vljudno Vas vabimo na otvoritev razstave  fotografij Noč skozi fotografski objektiv Lojzija Avsenika, ki bo v sredo, 4. marca ob 18. uri v čitalnici Šolskega centra Kranj, Kidričeva 55.

Otvoritev razstave bo popestril nastop kvarteta prečnih flavt Glasbene šole Kranj, ki ga sestavljajo: Tadeja Snedec, Marija Okršlar, Petra Kaštrun in Neža Peternel. Mentorica: Maja Gostič

 

Noč skozi fotografski objektiv

S koliko spotakljivimi dejstvi se moramo srečati, pri prehajanju od podobe k podobi, da lahko sprejmemo neverjetne ženskosti in moškosti, ženskosti in moškosti, ki zbegajo naravne sanjarije. Avtor pravi ‟noč tisti del dneva, ko se vse umiri in zaspi. Le peščica tistih, ki znajo uživati išče najlepše trenutke v dvoje ali v samoti. Trenutke, ki pomirjajo, dajejo novo življenje, ljubezen in drugačne prizore kot podnevi." Fotografov vrt je bajni vrt prikazni mnogoličnih bitij, ki jih črpa iz fantomov in senc noči. Do skrajne točke izbrisana bitja, do nareka našega bitja, ki se raztaplja v noči. S pomočjo metafizične občutljivosti in potrpežljivosti fotografa se lahko približamo nočnim breznom.

Lojzi Avsenik uporablja trojno povezavo domišljijo, spomin in fotografijo - podobo, ki bi nam morala pomagati v območje vrednot umestiti človeško pojavnost, kakršno nam nudijo fotografije. Pogled na nočni slovar, ki ni enak dnevnemu. Kot zapiše sam "na ogled tokrat postavljam slike od sončnega zahoda do vzhoda. Nekaj neobičajnega in kar marsikdo ne vidi. Tokrat fotografije ne zajemajo slik živali, ki so pri meni tako priljubljene. Razstavljam vam svoje skrite kotičke v upanju, da se kdaj srečamo in da jih ohranite take kot so." Lojzi Avsenik je potrpežljiv fotograf, naravoljubec, ki uživa v naravi. Na gori, v mestu, ob morju in cesti povsod je na preži.

Kolikokrat lahko neki čisti spomin ogreje dušo, ki se spominja? Mar ne more tudi čisti spomin postati navada? ‟Daleč stran, v vrhovih gora se kaže drugačen svet kot v dolini. Svet kjer kraljuje narava in kjer je človek majhen", pravi Avsenik.

Avsenik nam ponuja na vpogled prav to kar zapiše Gaston Bachelard:‟Nočne sanje nam ne pripadajo. Niso naša sanjarija. Do nas so kakor roparji, najbolj begajoči roparji: odvzemajo naše bitje."

Lojzi Avsenik je fotograf nespečnosti,  ki se umika živčnosti mestnega hrupa, pozno ponoči, ko avtomobili rohnijo in bobnenje tovornjakov napelje k preklinjanju svoje mestne usode, najdemo olajšanje v oživljanju metamorfoz nočnih fotografij.

Po avtorjevih zapisih uredila Polona Hafner Ferlan

pdfplakat.pdf

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information