ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Razstava fotografij: Mednarodno leto svetlobe 2015

000200080025

FOTOGALERIJA

Avtorji: Luka Bratina, Andraž Benedik, Tine Dolenc, Tine Fajfar, Jan Hvasti, Andraž Janhar, Urban Janhar, Mihael Jeraj, Kristan Jurčič, Tim Kankelj, Grega Kranjec, Matej Kranjec, Anže Lapajne, Januš Likozar, Luka Markun, Nejc Novak, Žan Osterman, Urban Pavlič, Aleš Pfajfar, Patrik Tarfila, Tilen Toplolovec, Domen Vilar, David Vilfan, Štefan Volk, Timotej Vrtnik

Otvoritev: 20.10.2015 ob 18.00

Postavitev razstave: Ivanka Toman, Irena Jerala, Polonca Hafner Ferlan, Srećko Simović

pdfLeto-svetlobe-2015.pdf

 

Kako prijetna je pomlad, ko so dnevi vse daljši, ko travniki ozelenijo, na njih pa se odpro cvetovi v tisoč in enem odtenku.

Kako lahkotno je poletje, ko pod neskončno modrino neba pozabimo skrbi, v toplih nočeh pa v dvoje opazujemo zvezde in zvezdne utrinke.

Kako lepa je jesen, ko v vetru šumi pisno listje, ob nevihtnih dneh pa nebo parajo žareče sledi strel.

Kako spokojna je zima, ki z belim plaščem pokrije naravo, da se spočije.

Si predstavljate svet brez barv? Si predstavljate svet brez svetlobe?

Generalna skupščina Združenih narodov je na svojem 68. zasedanju leto 2015 razglasila za mednarodno leto svetlobe in tehnologij, povezanih s svetlobo.

Glavni vir svetlobe na Zemlji je nam najbližja zvezda – Sonce. Svetloba in z njo posredno toplota  neposredno vplivata na podnebje in razmere, ki vladajo na površju Zemlje. Človek je v svetlobi prepoznal prenekatere prednosti in jih spretno izkoristil, tako da sta svetloba in z njo povezana tehnologija postali gonilna sila človeške civilizacije.

Dijaki Tehniške gimnazije v 2. letniku v okviru projekta Upravljanje svetlobe analizirajo pozitivne in negativne posledice izkoriščanja svetlobne energije. Pretirano in nespametno razsvetljevanje je namreč pripeljalo do svetlobnega onesnaženja okolja. To se kaže na motenem opazovanju zvezd, negativnem vplivu na mnoge živalske in rastlinske vrste ter na zdravje ljudi.

Naši bodoči mehaniki, računalničarji in elektrotehniki se v 3. letniku seznanijo z rešitvami, ki bi problem svetlobnega onesnaževanja hitro odpravile, izkoriščanje sončne energije pa bi zmanjšalo ogljični odtis, ki ga za sabo pušča človek.

In še misel, ki jo je zapisal Og Mandino: "Ljubil bom svetlobo, ker mi kaže pot, ampak prenesel bom tudi temo, ker mi pokaže zvezde."

V času poletnih počitnic so dijaki Strokovne gimnazije poskušali ujeti najlepše trenutke.

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information