ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Fotografska razstava OBJEKTIV-NO Balkan express 2012 (13.11.2012)

fotografska_razstavaAvtorji: Štefan Klemenčič, Kristijan Pavc in Aljaž Štilec

Otvoritev: 13. 11. 2012 ob 13.00

Postavitev razstave:
Irena Jerala, Polonca Hafner Ferlan, Srećko Simović

Na razstavi so predstavljeni foto utrinki, ki so nastali na večdnevni medpredmetni ekskurziji Balkan express 2012.

Ekskurzije so se udeležili dijaki 3. letnika tehnika mehatronike. Izvaja se v sklopu ur odprtega kurikuluma za družboslovje. Obiskali smo dežele nekdanje Jugoslavije, kjer smo spoznali njihovo zgodovino, družbeno in geografsko raznolikost ter pestrost kulture, glasbe in kulinarike. Povezali smo se tudi s stroko in si ogledali hidroelektrarno na reki Vrbas in ladjedelnico v Splitu.

Ena izmed nalog, ki so jih imeli dijaki, je bila foto dokumentiranje poti. Izbrali smo tri dijake, ki so že imeli nekaj izkušenj s fotografiranjem. Štefan Klemenčič, Kristijan Pavc in Aljaž Štilec so skozi objektiv spremljali našo pot po Balkanu. Najprej skozi Bosno, kjer so fotografi zabeležili podobe Sarajeva, Mostarja. Nato je sledil vedno fotografsko privlačen Dubrovnik. Zanimive podobe so ujeli na "Črnogorskem krogu", ki je bil naša predzadnja postaja. Zadnji postanek na ekskurziji je bil v Splitu, kjer smo obiskali ladjedelnico.

Dokumentarna fotografija se prepleta s podobami, ki so trenutni navdih avtorja ali z detajli, ki so nastali premišljeno, izbranim  zaradi zanimive kompozicije, barvne skladnosti ali njenega kontrasta. Fotografije so nastale ob različnih trenutkih dneva, ko je svetloba narekovala izbor motiva oziroma pogled na izbrani predmet, objekt ali kot pravijo v foto žargonu, da luč ni bila prava. Fotografom je tudi zagodlo vreme, saj sta nas prvi dan spremljala sneg in dež, pa tudi kasneje ozračje ni bilo vedno idealno za pogled skozi oko fotoaparata. Kjlub vsemu so nastali zanimivi pogledi na Dubrovnik, v pozno popoldansko svetlobo odeto Budvo in navsezadnje tudi dokumentarne podobe ladjedelnice, nastale v edinem dnevu, ko na nebu ni bilo oblakov.

Izbrane fotografije nam pripovedujejo zgodbo o pestrosti podob Balkana in utrinkov dni, ki so jih dijaki doživeli na popotovanju od Sarajeva do Splita. Niso le dokument časa, temveč samostojne podobe ujete v fotografski objektiv.

Irena Jerala,
mentorica in vodja ekskurzije

fotogalerija

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information