ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Fotografska razstava Podobe iz objema Pohorja (19.9.2012)

fotografska_razstavaAvtorji: dijaki razredov 1.Ea, 1.Ma, 1.Mb, 1.Ra, 1.Rb

Otvoritev: 19. 9. 2012 ob 18.00

Postavitev razstave: Polonca Hafner Ferlan, Srećko Simović

Potreba po ustvarjanju se zdi stara kot človeški rod. Ustvarjalnost lahko opredelimo na sto in več načinov. Najpomembnejša je izvirnost in takoj za njo svoboda pa funkcionalnost in uporabnost... Samo tisti, ki bodo spodbujali ustvarjalnost, bodo napredovali.

Nobena umetnost ni brezumna, niti tista ujeta v fotografski aparat. S ciklusom fotografij, ki je nastal na Športnem taboru Gorenje, aprila 2012, začenjamo kukati za zaveso ustvarjanja dijakov prvih letnikov Srednjega strokovnega izobraževanja na TŠC Kranj. S tehnično prtljago sta jih opremila profesorja Srečko Simović in Miran Kozmus, ki sta izpeljala projektna dneva digitalne fotografije, nekaj dni pred odhodom na tabor. Dijaki so spoznali taksonomijo, klasifikacijo podob in znakov.

V Podobah iz objema Pohorja ne boste našli predstav, ki bi ilustrirale naše razglednice štiridnevnega bivanja v Gorenju. Sleherni od nas, udeležencev, nosi svojo razglednico v spominu, v emocijah ali percepciji.

Po strani boste zaman v neskončnost približevali dva trenutka ali dva položaja: zgodba se bo zmeraj zgodila zadaj, za vašim hrbtom torej.

Fotografije se nenehno zaletavajo v že ustvarjene podobe in misli. Dijaki so fotografirali spreminjanje barv, stvari od blizu ali daleč, velike ali majhne, prihajajoče in odhajajoče, v senci ali razsvetljene, zamišljene ali razigrane. Podoba pohorske krajine je podoba dinamičnih variacij in vizualne harmonike. Tiste, ki obstajajo še pred obstojem teles, katerih bistvo fiksirajo, ali pa tiste, ki segajo natanko do tja, do koder seže moč obstoječega telesa. Kadar je telo v geometričnem (fizičnem) razmerju do delov celote, ki jih ločuje in poenoti. Očesu prijetne, lepe podobe razcepijo fotografijo, pri čemer sledi vertikala nevidnemu pogledu, na levi razmetane hiše v svetlobi, na desni temen, strnjen smrekov gozd, višja horizontala pa izginja v daljavi, na stiku neba in zemlje.

Učinki zlatega reza, simetrije, vertikale in horizontale, visoko ali nizko, izmenjava svetlega in temnega, piramidalne in trikotne figure, ki kopičijo človeška telesa v skupno točko, množico.

Linije razločitve velikih prvin Narave igrajo temeljno vlogo: Tihožitje z narcisama in tulipanom,, Kam gremo, kam nas nese?, V objemu gozda čutim, da sem sam, Kdo igra, Pomlad je in mi smo lačni, Ja, nekaj je v zraku.

Kako smo se imeli? Luštno. Poglejte si razstavo.

Pripravila: Polona Hafner Ferlan

fotogalerija

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information