ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

E-transformer – multimedijsko vozilo, ki opozarja na pomembnost ločevanja e-odpadkov

E-transformer  MG_4035_foto_Primož_Zanoškar  MG_4065_foto_Primož_Zanoškar

V torek,18.6.2013, bo na Šolskem centru Kranj v okviru ozaveščevalne akcije »Odločuj!« gostovalo vozilo E- transformer. 

Po Sloveniji se v sklopu ozaveščevalne akcije »Odločuj!« vozi prav posebno vozilo. E-transformer je multimedijski tovornjak, ki ima na strehi sončno elektrarno ter na izviren in zanimiv način predstavlja ločevanje in ponovno uporabo elektronskih in električnih odpadkov. Gre za odslužene električne aparate, mobilne telefone, baterije in sijalke. Elektronski in električni odpadki namreč niso enoviti odpadki, pač pa so sestavljeni iz različnih delov, med njimi tudi takih, ki jih lahko ob pravilnem ločevanju ponovno uporabimo. Mnogi vsebujejo redke surovine, drugi za okolje nevarne sestavine, tako da je njihova oddaja na ustrezna zbirna mesta ključnega pomena za  omogočanje ustrezne predelave ter varčevanje surovin in energije. Vozilo, ki je povsem unikatno, je skoraj v celoti plod slovenskega znanja. 

Solarno vozilo je tudi osrednje komunikacijsko orodje kampanje, saj se v njem nahaja potujoča razstava – na ogled so sestavni deli velikih in malih gospodinjskih aparatov, mobilnih telefonov, televizorjev in raznovrstne e-opreme. Ti aparati so razstavljeni v obliki »eksplozijskih sestavnic«, od najmanjšega do največjega dela, tako da si lahko vsak obiskovalec ogleda notranjost aparata. Večinoma so vsi, tudi najmanjši deli primerni za reciklažo in ponovno uporabo.

Osrednji namen vozila je ozaveščanje o okoljski problematiki najmlajše in dijake, z zanimanjem pa si razstavo ogledajo tudi starejši. Vozilo je na ogled predvsem pred osnovnimi ali srednjimi šolami, podjetje Zeos, ki stoji za projektom, pa v posameznih regijah organizira tudi posebne zbiralne akcije v osrednjih krajih.

»Ciljna skupina projekta so mladi, saj so oni nosilci osveščenosti na dolgi rok. Otroke je težko spraviti na neko lokacijo, zato se jim moramo približati mi. E-transformer jim omogoča neposredni kontakt v njihovi okolici,« je dejal Emil Šehić, direktor podjetja Zeos, ki skrbi za zbiranje in predelavo odpadne električne in elektronske opreme.

E-transformer je v tem šolskem letu obiskal že več kot 100 šol, skoraj vsak dan kakšno, svoje obiske pa skuša zaokroževati tudi po regijah, saj nagovarja tudi vse občane, naj odpadno električno opremo prinesejo v lokalne zbirne centre. Tovrstne akcije so pogosto združene s spodbudami, da denimo vsak, ki prinese star aparat na odlagališče, sodeluje v žrebanju za nov gospodinjski aparat. Premišljeno ravnanje z odsluženimi napravami torej ni le prijazno naravi, ampak se lahko tudi splača.

Več o projektu ali trenutni lokaciji e-transformerja si lahko preberete na uradni spletni strani projekta: www.life.zeos.si

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

julij 2024
ptsčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information