ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

EKOdan na ŠC Kranj (11.4.2015)

eko 2015V soboto, 11. aprila 2015 smo v prostorih Šolskega centra Kranj izvedli drugi EKOdan. EKOdan sicer poteka v okviru tekmovalnega dela kampanje Pozor(!)ni za okolje (http://www.pozornizaokolje.si/), v kateri že peto leto zapored sodeluje tudi naša šola.

Z namenom, da bi dijake, zaposlene, lokalno skupnosti in širšo javnost spodbudili k zmanjševanju ogljičnega odtisa, smo pripravili različne izobraževalne vsebine.

 Te smo izvedli skozi 16 različnih aktivnosti. Pri izvedbi nekaterih od njih so nam pomagali strokovnjaki s področja varovanja okolja, ki so za nas izvedli naslednja predavanja in delavnice:

  • g. Ivan Grginić iz Komunale Kranj - Nove tehnologije ravnanja z odpadki,
  • g. Staš Kos iz Lokalne energetske agencije Gorenjske - Energetsko učinkovite stavbe,
  • g. Andrej Mohar iz društva Temno nebo Slovenije - Svetlobno onesnaževanje, vplivi na okolje, zdravje in varnost
  • ga. renata Košir iz Goodyear Dunlop Sava Tires  – Zmanjševanje vplivov na okolje v industriji  in
  • g. Rolando Nardoni iz Zavoda za gozdove Slovenije- Prispevek gozdarstva k zmanjševanju ogljičnega odtisa.

Učitelji so z dijaki po razredih izvedli različne delavnice (Problemsko drevo, Miselno potovanje, Premišljena in varčna raba računalniške opreme, Vodni odtis, Prihodnost je v naših rokah in Potovanje izdelkov do polic v trgovinah) na katerih so skupaj razmišljali in razpravljali, kako podnebne spremembe zaradi dejavnosti in potrošniškega življenja razvitih držav, vplivajo na življenje prebivalcev držav v razvoju, o pomembnosti varčevanja z energijo na osebnih računalnikih, da so odpadki tudi surovine, kako pridejo različni izdelki do nas, kako dolgo pot so morale posamezne snovi prepotovati, koliko energije je bilo porabljene za prevoz in kakšne posledice imajo pridelave in proizvodnje posameznih izdelkov na okolje, koliko vode porabijo vsak dan v primerjavi s svojimi sovrstniki v manj razvitih državah sveta. Predloge rešitev, skozi katere spodbujajo k spremembi vsakdanjih navad, so zapisali na plakate, ki so jih izobesili na šolskih hodnikih.

Vsi dijaki prvih letnikov so si ogledali projekcijo filma Trashed«, skozi katero so spoznali, kako odpadki onesnažujejo naš planet in vplivajo na nas in okolje. Dijaki drugih letnikov pa so se potrudili in očistili šolsko jedilnico in okolico šole.

V luči večjega prispevka k ohranjanju naravnih virov in spodbujanja recikliranja ter humanitarnosti so morali dijaki in učitelji, kot vstopnico na predavanje, delavnico ali film, prinesti najmanj tri zamaške ali en odpadni toner ali kartušo ali eno izrabljeno baterijo. Zbrali smo okoli 5 kg zamaškov, 15 kg iztrošenih baterij in 20 kosov izrabljenih kartuš. Z njimi bomo pomagali tistim, ki potrebujejo pomoč.

Aktivnosti sončnega sobotnega dopoldneva smo zaokrožili s posaditvijo lipe na šolskem zemljišču.

Odzivi dijakov in učiteljev so bili pozitivni in ob zaključku so se že porodile ideje za izvedbo v prihodnjem letu, zato optimistično verjamemo, da bomo na ŠC Kranj tudi v prihodnje skupaj z družbo Goodyear Dunlop Sava Tires in strokovnjaki iz okolja uspešno gradili učinkovit trajnostno naravnan sistem, ki bo prispeval k čistejšemu okolju in ohranjanju naravnih virov.

Pripravila: mag. Branka Jarc Kovačič, koordinatorica kampanje Pozor(!)ni za okolje na ŠC Kranj

FOTOGALERIJA (avtorja fotografij Matjaž Strajnar in Blaž Perne iz 2Ma)

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information