ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Pričetek izvajanja mednarodnega projekta LoCaRe-ESA

locareV našem okolju je varovanje okolja že znana beseda in dejavnost. Da bi jo okrepili z dodatnimi aktivnostmi na področju osveščanja mladih in tudi  najmlajših, smo se ob podpori BSC Kranj uspešno prijavili v mednarodni projekt LoCaRe

LoCaRe (Low Carbon Economy Regions) je projekt, ki poteka pod okriljem INTERREG IV C programa Evropske komisije. Program spodbuja razvoj rešitev za znižanje nivoja izpustov ogljikovega dioksida na regionalni in lokalni ravni ter obenem prispeva k razvoju gospodarstva.

V okviru projekta LoCaRe je bilo izbranih šest podprojektov, katerih teme se nanašajo na uporabo obnovljivih virov energije, zajemanje in skladiščenje CO2, zeleno naročanje, nizko ogljično prostorsko planiranje in osveščanje. Eden izmed njih je ESA (European Sustainability Ambassadors) - Evropski okoljski ambasadorji, ki bo v prvi vrsti spodbujal aktivnosti na področju: osveščanja, varovanja okolja ter varčevanja z energijo na lokalni in regionalni ravni. V podprojektu LoCaRe ESA sodelujejo štiri evropske regije: Syddanmark z Danske, Principado de Asturias iz Španije, Emilia-Romagna iz Italije in Gorenjska iz Slovenije (Tehniški šolski center Kranj).

Projekt v Gorenjski regiji vodi TŠC Kranj (Tehniški šolski center Kranj), sodelovale pa bodo še: ESIC Kranj, BC Kranj, OŠ Orehek, OŠ Franceta Prešerna, OŠ Šenčur, sodeluje pa  tudi Občina Škofja Loka, OŠ Škofja Loka - Mesto, OŠ Cvetka Golarja, ŠC Škofja Loka ŠC SŠ za lesarstvo ter Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica.

Mentorji bodo na vsaki šoli organizirali delavnice, v okviru katerih bodo učenci, dijaki in študentje izdelali raziskovalne naloge. Cilj bo oblikovanje rešitve, kako v šoli zmanjšati porabo energije, CO2 odtis, zmanjšati obremenitve okolja.

Vsaka šola bo izbrala najprimernejšo rešitev in jo v šolskem letu 2011/12 tudi izvajala.

Ob koncu projekta bomo imeli zaključno konferenco s predstavitvami rezultatov, aktivnosti pa se bodo nadaljevale tudi po zaključenem projektnem delu.

V okviru predvidenih aktivnosti smo 26. avgusta na TŠC Kranj organizirali izobraževanje mentorjev, kjer so bile predstavljene teme  podkrepljene s strokovno razlago vsebin. Trajnostni razvoj; kompleksno razumevanje trajnosti, pasti in dejanske priložnosti za napredek je predstavila prof. ddr. Ana Vovk Korže s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, odgovorno ravnanje z odpadki je opisala mag. Branka Jarc Kovačič (TŠC Kranj), problematiko električne energije in ogrevanja iz obnovljivih virov je predstavil Aleš Bregar  (TŠC Kranj), Branka Balantič (TŠC Kranj)  pa je vsem skupaj opisala pomembnejše načine projektne komunikacije.

Vodja projekta Nataša Kristan Primšar, ki je organizirala srečanje, je sodelujoče povabila k  dejavnostim, ki bodo sledile v naslednjih mesecih.

Pripravila: Darka Krmelj

pdfIzjava za javnost ob pričetku izvajanja mednarodnega projekta LoCaRe-ESA 

slovensko english

september 2021
ptsčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information