ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

informativni dan

Tehniška gimnazija

1 Kakšna je razlika med strokovno tehniško gimnazijo in splošno gimnazijo?

Na prvi pogled ni nobene, saj je oboje gimnazija. Vendar pa naša gimnazija poleg običajnega gimnazijskega programa ponuja nekaj več, in sicer možnost poglabljanja znanja na strokovnih področjih elektrotehnike, računalništva in strojništva. Zato smo strokovna tehniška gimnazija.

2. Ali je matura na strokovni tehniški gimnaziji enaka maturi na splošni gimnaziji?

Da. Pri nas dijaki opravljajo popolnoma enako maturo kot na splošnih gimnazijah, zaradi česar se lahko vpišejo na katerokoli fakulteto. Torej  iz 5 predmetov (angleščina, slovenščina in matematika ter dva izbirna predmeta). Imajo pa pri nas dijaki možnost, da za enega izmed izbirnih predmetov lahko izberejo tudi strokovni predmet spodročij elektrotehnike, računalništva ali strojništva.

3. Koliko tehniških gimnazij je v Sloveniji in koliko na Gorenjskem?

V Sloveniji je devet tehniških gimnazij, na Gorenjskem pa je le ena, in sicer Strokovna tehniška gimnazija ŠC Kranj.

4. Komu je namenjena tehniška gimnazija?

Naša gimnazija pa je v prvi vrsti  namenjena tistim, ki imajo radi naravoslovje in  jih zanimajo tehnična področja in moderne tehnologije, ali pa že odločno razmišljajo o študiju računalništva, elektrotehnike ali strojništva. Torej, fantom in dekletom, ki si želijo na dobro gimnazijo.

5. Katere so prednosti in značilnosti Strokovne tehniške gimnazije ŠC Kranj?

Smo manjša gimnazija, ki z dijaki vzpostavlja individualen odnos. Želimo, da naši dijaki skozi inovativne metode in oblike dela pridobivajo znanja in kompetence, s katerimi bodo lahko uspešno nadaljevali izobraževanje na višji ravni in se bodo sposobni soočati z izzivi sodobne družbe ter prevzemati odgovornost za lasten razvoj in napredek. Pri delu z dijaki spodbujamo sodelovanje, timsko delo, samoiniciativnost, ustvarjalnost in inovativnost.

6. Kje se nahajamo?

Naše dejavnosti potekajo v stavbi Šolskega centra Kranj na Kidričevi cesti 55. Za pešce smo le 5 minut oddaljeni od glavne avtobusne postaje v Kranju.

7.  Zakaj je Strokovna tehniška gimnazija del Šolskega centra Kranj?

Zato, ker bi bili v nasprotnem primeru za državo precej draga gimnazija. Namreč, strokovno moč, tehnologijo in kakovostno opremo kot tudi strokovne inženirske kadre, ki poučujejo in usposabljajo naše dijake, črpamo iz sinergije s Srednjo tehniško šolo Šolskega centra Kranj.

8. Za katere  študijske smeri se odločajo naši gimnazijci?

Dijake odlično pripravimo za študij na tehniških in naravoslovnih fakultetah ter tudi za študij družboslovja in humanistike. Med našimi nekdanjimi dijaki so uspešni diplomanti z mnogih področij - inženirji, piloti, glasbeniki, učitelji, podjetniki, profesorji, ekonomisti, doktorji znanosti itd.

9. Ali je naša gimnazija športnikom in kulturnikom prijazna gimnazija?

Da, tudi njim prilagodimo njihove izvenšolske obveznosti in jim po potrebi ponudimo dodatno individualno pomoč. Številni naši gimnazijci so uspešni športniki in glasbeniki, ki praviloma nimajo težav z usklajevanjem šolskih obveznosti in drugih obšolskih dejavnosti.

10. Katere dejavnosti so posebnost naše gimnazije?

Za dijake izvajamo zanimive obvezne izbirne vsebine, kot so ekskurzije po Sloveniji in nemško govorečih deželah ter projektna tedna v drugem in tretjem letniku, ko imajo priložnost, da preživijo teden v naravi, ali pa jih popeljemo po državah nekdanje Jugoslavije.

PREDMETNIK TEHNIŠKE GIMNAZIJE

Januar
P T S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
25.03.
Državno tekmovanje - iz znanja računalništva

www.facebook.com/SG.SCKR   www.instagram.com/sg.sckr   www.youtube.com tiktok

vcenter2022

dijak za en dan

 

dvig digitalne kompetentnosti

 

 

office-365-cloud eduroam inovativna-pedagogika podvig

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information