ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

informativni dan

IMC-International Master Class Physics Fizika osnovnih delcev

sl1            sl2

Jaka Urh, dijak 3.letnika tehniške gimnazije, se je udeležil 31. marca 2017 v Ljubljani projekta IMC, ki ga v Sloveniji organizirata Fakulteta za fiziko in matematiko (FMF) in Inštitut Jožef Stefan (IJS).

Jaka nam je zaupal nekaj vtisov s projekta IMC.

Dopoldne smo se dijaki zbrali pred fakulteto za fiziko in poslušali predavanji dr. Tomaža Podobnika in dr. Andreja Goriška z oddelka za fiziko o fiziki osnovnih delcev in o eksperimentalnih metodah pri fiziki osnovnih delcev. Spoznali smo, kako deluje pospeševalnik CERN, kako deluje detektor pri trku in kakšne so eksperimentalne metode, ki jih fiziki uporabljajo v CERN-u. 

sl3

Po predavanjih smo obiskali podjetje Cosylab, ki ustvarja krmilne sisteme za svetovno znane inštitucije, kot so CERN , ITER (fuzijski reaktor), ESS, FAIR (ionski pospeševalnik), SNS, ALMA(radijski teleskopi). Nato je za udeležence IMC-ja sledilo kosilo.

Na popoldanski delavnici smo se dijaki razdelili v pare, ter analizirali resnične podatke trkov iz CERN-a, pridobljenih v programu ATLAS.

Cilji programa ATLAS so med drugim iskanje Higgsovega bozona, gravitonov, dodatnih dimenzij in možnih delcev temne snovi. Dijaki smo poskusili določiti morebitne Higgsove bozone, ki lahko ob trku razpadejo na dva fotona ali dva Z-bozona.

Na koncu smo vse podatke shranili v skupno bazo in v zaključni videokonferenci primerjali rezultate in se pogovarjali o naših pričakovanjih in ugotovitvah.

Meni osebno je bilo izredno zabavno, navdušujoče in je potrdilo mojo željo po študiju fizike.

vcenter2024

Junij
P T S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Ni dogodkov

www.facebook.com/SG.SCKR   www.instagram.com/sg.sckr   www.youtube.com tiktok

dijak za en dan

 

dvig digitalne kompetentnosti

 

 

office-365-cloud eduroam inovativna-pedagogika podvig

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information