ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

informativni dan

Učenje izven učilnic (30. 1. 2020)

Fotogalerija: Tehniški danFOTOKRONIKA (Luka Kavčič in Filip Manjulov)

Dijaki 2. Ga Strokovne tehniške gimnazije ŠC Kranj smo si v četrtek, 30. januarja 2020, ogledali tri zanimive ustanove v Ljubljani.

Prvo smo obiskali Hišo eksperimentov. Tu smo si ogledali in izvajali razne poskuse, ki pokrivajo mnogo tematik. Osredotočili smo se na poskuse v zvezi s svetlobo in njenim zaznavanjem. Na delavnici Barvologija smo videli, da belo svetlobo lahko razstavimo na mavrične barve na več načinov npr. z lomom na optični prizmi in interferenco na CD. Demonstratorka je sestavila rdečo, zeleno in modro svetlobo v belo, s pomočjo dijakov pa zeleno in modro tekočino v temno rjavo. Spoznali smo, da se barve svetlobe drugače seštevajo od barv tekočin.

Naslednji ogled je bil v Hiši iluzij. V amess sobi so nekateri zelo zrasli, drugi pa so se pomanjšali. V obrnjeni sobi smo hodili po stropu, pozabavali smo se v disco sobi, raziskovali razne optične iluzije in izgubljali ravnotežje v Vortex tunelu. Skrivnostna je bila lebdeča pipa iz katere teče voda in tudi tu smo se poigrali z barvnimi efekti. Na koncu smo v iluzionistični igralnici preizkusili svoje sive celice ob reševanju različnih iger. Bilo je super.

Naša tretja postaja je bila Prirodoslovni muzej. Ogled smo začeli s predavanjem o morjih in oceanih. Izvedeli smo veliko o številnih dejavnikih nežive narave v morju, predvsem o slanosti, temperaturi, svetlobi in pritisku. Od teh dejavnikov je odvisna biodiverziteta. Predavateljica nam je povedala, da občasno v naše morje priplavajo tudi nenavadni gostje, kot je bila na primer Leonora, brazdasti kit, katerega okostje je razstavljeno pod stropom dvorane. Po predavanju smo si ogledali še stalne razstave v muzeju. Zanimivo je okostje mamuta, ki so ga našli v Nevljah pri Kamniku, zbirka mineralov barona Žige Zoisa in ostale zbirke. Iz muzeja smo odšli polni novega znanja in izkušenj.

Svojo dogodivščino v Ljubljani smo zaključili s poročilom in ob tem ugotovili, da smo se veliko naučili ob zabavnih in zanimivih obiskih Hiše eksperimentov, Hiše iluzij in Prirodoslovnega muzeja.

Pripravili: dijaki 2. Ga

vcenter2024

Julij
P T S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ni dogodkov

www.facebook.com/SG.SCKR   www.instagram.com/sg.sckr   www.youtube.com tiktok

dijak za en dan

 

dvig digitalne kompetentnosti

 

 

office-365-cloud eduroam inovativna-pedagogika podvig

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information