ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

1. mednarodni festival primerov dobre prakse iz mehatronike (19.9.2012)

festivalNa Tehniškem šolsken centru Kranj je v sredo, 19. septembra 2012, na pobudo ravnateljice Strokovne in poklicne šole Kranj ge. Saše Kocijančič in pod koordinatorstvom učitelja mehatronike g. Primoža Kurenta potekal 1. mednarodni Festival primerov dobre prakse iz mehatronike.

Festival je bil namenjen učiteljem v srednješolskih programih mehatronike, ki so na srečanju predstavili učne situacije in z njimi nove in izvirne pristope k poučevanju mehatronike v vseh treh izobraževalnih programih (SPI, SSI in PTI). Vabljeni so bili predvsem učitelji praktičnega pouka in strokovne teorije, torej učitelji strokovnih modulov, ki so si na tem srečanju lahko izmenjali primere dobre prakse in gradiva.

Predstavljenih je bilo veliko novih, dobrih metod, oblik dela in idej, kako narediti pouk zanimiv za dijake ter kako jim kot profesorji oz. mentorji dati čim več znanja za realne situacije, ki jih čakajo po zaključku srednješolskega izobraževanja, ter jim s tem omogočiti čim lažji prehod na fakultete ali k zaposlitvi. Bistveno je namreč, da imajo mladi po zaključku šolanja veliko željo po mehatroniki. Kajti le želja po tehniki, radovednost in ustvarjalnost so gonilo napredka in uspeha, posameznika in družbe.

Vabilu na okroglo mizo Uporabnosti šolskega znanja pri študiju in delu so se odzvali gostje, ga. mag. Renata Zupanc Grom, vodja Sektorja za srednje šolstvo MIZKŠ, ga. Mira Rijavec iz Savatecha, članica Strokovnega sosveta SiPŠ in članica Komisije za kakovost TŠC Kranj, ter g. Gašper Janša in g. Jure Svetel, bivša dijaka TŠC Kranj. Strokovni predavanji s področja šolstva sta imela priznana profesorja ga. mag. Dagmar Unterköfler-Klatzer s Pedagoške visoke šole na Koroškem iz Celovca in g. dr. Peter Butala z ljubljanske Fakultete za strojništvo.

Sodelujoči učitelji in dijaki so se glede na teme oz. področja razdelili na tri sekcije. S prispevki so nastopali tudi gostje iz Slovenije, Turčije, Srbije in Avstrije, slušatelji pa so bili še iz Romunije, Bolgarije, Belgije, Italije, Španije in s Hrvaške.

Skupaj z zaključkom so se podelila priznanja sodelujočim, zunanja komisija 3 recenzentov pa je za najboljše prispevke podelila še dve praktični nagradi – prejela sta jo g. Zvone Cencen s Šolskega centra Velenje in g. Vasja Markič s SiPŠ TŠC Kranj. V šolski avli so si gostje ob zakuski lahko ogledali razstavo fotografij, ki so jo pripravili dijaki Strokovne in poklicne šole skupaj z učitelji mentorji. Donatorji so na stojnicah prikazali svoje delo in možnost povezovanja delodajalcev s šolo, pokazale pa so tudi možnosti nadaljnjega študija in zaposlitve.

Menimo, da je Festival dosegel svoj namen širjenja dobrih praks med profesorji in pogleda na stanje izobraževalnega procesa danes. Zajel je mehatroniko z vseh stopenj »po dolgem in po čez«, tudi v povezavi z drugimi predmeti, npr. z angleščino.

Ravnateljica SiPŠ ga. Saša Kocijančič sporoča, da bo postal Festival tradicionalen, zato vse skupaj vabi 23. in 24. oktobra 2013 na že 2. mednarodni Festival mehatronike na TŠC Kranj. Zahvaljuje se organizacijskemu odboru in obljublja, da bo drugo leto Festival še boljši.

Hvala donatorjem, ki so pripomogli k velikemu dogodku: Festo, Hiša kulinarike Jezeršek, Iskra Sistemi, Iskra Vzdrževanje, LTH Castings, Ptujska klet, Savatech, Sodexo in Tuš Center Resman Naklo.

Pripravila:
Maja Teran

fotogalerija 

spletna stran festivala

vcenter2024

facebook  linkedin    slovensko english

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information