ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

virtualni informativni dan

Predavanje mag. Draga Sukiča: »Zakaj mladostnik rine v tvegana vedenja«

Spoštovani starši!

V torek, 1. 3. 2016 ob 18.15, bomo na šoli, v učilnici 352, gostili predavatelja g. Draga Sukiča, specialista zakonske in družinske terapije, vodjo Družinskega centra Oaza Kranj.
Naslov predavanja bo "Zakaj mladostnik rine v tvegana vedenja".

Nekaj besed o predavatelju:

Mag. Drago Sukič ima bogate izkušnje pri vodenju  vzgojno preventivnih programov za mladostnike in njihove starše; na ŠC Kranj že več kot 10 let izvaja preventivne delavnice zdravstvene vzgoje.

Aktivno se ukvarja s svetovalnim in terapevtskim delom z družinami in pari; je strokovni vodja  terapevtske skupnosti za zasvojene, poleg tega sodeluje pri terapevtskem vodenju skupin za njihove svojce in družine.

Nekaj besed o predavanju:

Pomen mladostništva je za naše življenje neprecenljivo ter dragoceno. Lastnosti mladostništva so potencial, ki ga zelo potrebujemo, zato ga pri svojih otrocih nikakor ne smemo prezreti.

V starosti med 12. in 24. letom se v možganih mladostnikov dogajajo velike spremembe. To pri mladostnikih povzroča čustvovanje, odzive in vedenje, ki starše in druge odrasle pogosto prestraši. Zato ni čudno, da se starši svojim mladostniškim otrokom včasih približujejo v strahu, spet drugič pa se nanje jezno odzivajo.

»Spremembe v možganih v času zgodnjega najstništva povzročijo, da se v mladostništvu oblikujejo štiri lastnosti naše psihe: iskanje novega, vključitev v družbo, povečan čustveni naboj in ustvarjalno raziskovanje. V možganskih krogotokih pride do sprememb, zaradi katerih je čas mladostništva drugačen od otroštva. Te spremembe vplivajo na to, da si najstniki želijo občutiti zadovoljstvo ob preizkušanju novega, z vrstniki se povezujejo na drugačne načine, v njih se porajajo močnejša čustva in odmikajo se od ustaljenih načinov, da bi si lahko ustvarili drugačen obstoj na tem svetu. Vsaka od teh sprememb je nujna, saj povzroča pomembne premike v načinu razmišljanja, čutenja sodelovanja z drugimi in sprejemanja odločitev v mladostništvu. Je pa res, da imajo lahko te pozitivne spremembe tudi slabo plat, katerih se pa starši pogosto preveč bojimo.«

Vljudno vabljeni.

Pripravila Karmen Kanalec,
univ. dipl. ped., prof. soc.,
svetovalna delavka

 

 

forum-mehatronike

vcenter2024

https://www.facebook.com/sts.sckr   https://www.instagram.com/sts.sckr/

 

dvig digitalne kompetentnosti

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

inovativna pedagogika     TELMS

 

office-365-cloud    cisco

 

razstava
  FOTOGRAFSKE RAZSTAVE

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information