ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

virtualni informativni dan

Naravoslovni dan za dijake 1Eak in 1Ma (21.11.2011)

foto_tscV ponedeljek, 21. 11. 2011 so si dijaki 1Eak in 1Ma v okviru naravoslovnega dne, ki letošnje šolsko leto poteka v okviru kampanje Pozor(!) ni za okolje, katere pobudnik je družba Goodyear Dunlop Sava Tires, ogledali:

• Regionalni center za ravnanje z odpadki – RCERO Celje v Bukovžlaku in

• Steklarno Hrastnik – PE Special

V Bukovžlaku so dijaki pod strokovnim vodstvom g. Svetičiča izvedeli, da je Regionalni center za ravnanje z odpadki RCERO Celje pravzaprav projekt, katerega glavni cilj je sodobno in okolju prijazno ravnanje z odpadki. Gre za prvi projekt celovitega ravnanja z odpadki v Sloveniji. Vanj je vključenih 24 občin Savinjske regije. Izpostavil je, da RCERO Celje omogoča uresničevanje več okoljskih ciljev, kot so: povečana ponovna uporaba odpadkov in zagotovljena njihova predelava, zmanjšane količine emisij v zemljo in podtalnico ter emisije toplogrednih plinov, varovanje površinskih in podzemnih voda ter preprečevanje onesnaževanja vodnih virov, predvsem pa se ohranjata, varujeta in izboljšujeta kakovost okolja in zdravje ljudi. Povedal je tudi, da se objekti RCERO Celje nahajajo na dveh lokacijah, v industrijski coni v Trnovljah, kjer deluje Toplarna Celje in v Bukovžlaku, ki obsega kompostarno za biorazgradljive odpadke, sortirnico ločeno zbranih frakcij, demontažo kosovnih odpadkov, odlagališče preostanka odpadkov, upravni objekt, avtopralnico in drugo potrebno infrastrukturo. Posamezne objekte v Bukovžlaku so si dijaki tudi ogledali.

V Hrastniku pa so imeli dijaki priložnost videti kako se izdeluje steklena embalaža. Obiskali so novo tovarno Steklarne Hrastnik – poslovno enoto Special, ki jo odlikuje sodobna tehnološka oprema, s pomočjo katere izdelujejo čisto – belo (prozorno) steklo, nestandardnih, specialnih oblik za različne namene uporabe. V tovarni dajejo velik poudarek na inovativnosti in razvoju novih izdelkov, fleksibilnosti in manjši enkratni seriji izdelkov ter izdelkom, delanih po naročilu za konkretnega kupca, kar jo uvršča v sam vrh proizvajalcev specialne steklene embalaže in izdelkov v Evropi. Skozi kratko zgodovino Steklarne Hrastnik in proizvodnjo izdelave steklene embalaže je dijake popeljal g. Knežak.

Fotogalerija (avtor: Rožle Namar in Matej Kavčič)

Pripravila:
mag. Branka Jarc Kovačič
koordinatorica kampanje na TŠC Kranj

vcenter2024

https://www.facebook.com/sts.sckr   https://www.instagram.com/sts.sckr/

 

dvig digitalne kompetentnosti

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

inovativna pedagogika     TELMS

 

office-365-cloud    cisco

 

razstava
  FOTOGRAFSKE RAZSTAVE

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information