ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

virtualni informativni dan

Strokovna ekskurzija v Salzburg (21. 4. 2018)

salzburg FOTOGALERIJA

Dan smo pričeli že zelo zgodaj, saj smo iz Kranja  odšli ob 5.30. Na poti proti Avstriji smo se ustavili še v Radovljici ter pobrali preostali del naše skupine. Naša pot se je nadaljevala proti rudniku soli v Halleinu. Na poti smo naredili krajši premor, da smo lahko pojedli zajtrk ter spili kavo.

Do rudnika smo prispeli pol ure prezgodaj, zato smo naslednje minute presedeli v avli. Našo skupino je prevzel vodič, ki je s pomočjo zvočnika predvajal predstavitev v slovenščini. Naše prvo prevozno sredstvo v rudnik je bil vlakec, ki nas je odpeljal do prve postaje, kjer smo si ogledali krajši film. Po ogledu smo se peš odpravili po dolgem ozkem jašku, ki nas je peljal čez mejo v Nemčijo ter do našega drugega prevoznega sredstva, imenovanega "drče". Po dva in dva smo se spustili 50 metrov niže ter počakali, da se nam je pridružil še vodič, ki nam je dovolil, da smo poskusili vodo s 25 % soli. To je največja količina soli, ki jo voda lahko veže nase. Ker je bila voda preslana, se nismo predolgo zadržali. Odpravili smo se v sosednji prostor, kjer nas je za  velikimi lesenimi vrati čakal lesen čoln, ki nas je popeljal preko slanega jezera. Na drugem koncu jezera smo našo pot nadaljevali peš po majhnih ter ozkih jaških, ki so nas vodili od postaje do postaje. Na vsaki postaji smo si ogledali video predstavitev o zgodovini rudnika soli. Po tekočih stopnicah smo se povzpeli do postajališča našega vlakca, ki nas je odpeljal na površje.

Naša vodička Janina Šifrer nam je privoščila pol ure odmora za malico. Nato pa je pot sledila v Salzburg. Tam smo iztopili iz avtobusa ter si najprej ogledali vrtove grofa Wolf-Dietrich von Raitenau, ki pa svojih vrtov na žalost ni nikoli videl, saj so ga prej zaprli. Peš smo hodili vse do House der natur, kjer je razstava živih bitij, človeških organov ter čutil, planetov, kamnov ter celo prazgodovinskih najdb.

Po ogledu hiše smo v spremstvu vodičke odšli na glavni mestni trg. Nato smo imeli uro in pol prosto za ogled mesta ter kosilo. Po ogledu smo se vrnili na avtobus. Ker pa smo bili zelo pridni, smo si prislužili tudi ogled znamenitega Red Bullovega Hangarja 7, v katerem so razstavljena letala, formule, motorji, helikopterji in vse, po čemer je Red Bull znan. Po ogledu smo se odpravili proti Sloveniji, kamor smo prispeli v poznih večernih urah.

Zahvaljujemo se naši vodički Janini Šifrer ter našim spremljevalcem, profesorjem Klavdiji Stropnik, Magdi Papić, Mihu Balohu in Alenki Potočnik Zadrgal.

Napisal: Žiga Šircelj, 3. Rb

vcenter2024

https://www.facebook.com/sts.sckr   https://www.instagram.com/sts.sckr/

 

dvig digitalne kompetentnosti

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

inovativna pedagogika     TELMS

 

office-365-cloud    cisco

 

razstava
  FOTOGRAFSKE RAZSTAVE

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information