ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

Praktično izobraževanje

Praktično izobraževanje - povezovanje teorije in prakse

Praktično izobraževanje (v nadaljevanju: PRI) študentov v delovnem procesu predstavlja pomemben del višješolskih študijskih programov. S programom PRI, ki vključuje organizacijo in izvedbo PRI študentov višješolskih študijskih programov na VSŠ želimo doseči naslednje cilje:

  • nadgraditi kakovost študija na VSŠ;
  • omogočiti študentom, da že med študijem pridobijo lastne izkušnje in spoznajo dobre prakse s področja programov za katere se izobražujejo;
  • povezovati VSŠ s širšim družbenim okoljem (podjetja in organizacije doma in v tujini).

PRI poteka pod vodstvom mentorjev v izbranih podjetjih, mentorjev na VSŠ in organizatorja PRI na VSŠ. Slednji skrbi za nenehno krepitev kakovosti PRI, pripravlja ustrezno strokovno gradivo za študente in mentorje ter izvaja vsa potrebna operativna dela v zvezi s pripravo, organizacijo in vrednotenjem oz. evalvacijo PRI.

Študenti morajo opraviti PRI v obsegu 800 ur (400 ur v 1. letniku in 400 ur v 2. letniku, oziroma dva krat po 10 tednov). Potek PRI za izredni študij se ne razlikuje od poteka PRI na rednem študiju. Opravljajo ga vsi tisti izredni študenti, ki še niso tri leta zaposleni in vsi tisti, ki so zaposleni več kot tri leta, vendar na neustreznih delovnih mestih.

Opravljeno PRI je pogoj za ponavljanje letnika oziroma za prehod iz 1. v 2. letnik oziroma za prijavo na diplomski izpit.

Študent PRI opravlja v podjetju, katerega področje dela se pokriva z vsebinami študijskega programa za katerega se izobražuje. Ustrezno podjetje, v katerem bo opravljal PRI, si študent praviloma poišče sam. Kolikor pri iskanju ustreznega podjetja ni uspešen, mu pri tem pomaga organizator PRI. Študent v okviru Erasmus mobilnosti PRI lahko opravlja tudi v tujini.

Podjetje svojo pripravljenost za izvajanje PRI potrdi s podpisom Izjave o izvajanju PRI, ki vsebuje tudi podatke za pripravo tripartitne pogodbe med VSŠ, študentom in podjetjem. Hkrati podjetje študentu dodeli ustrezno usposobljenega mentorja.

Izvajanje PRI poteka v skladu z operativnim programom izvedbe PRI, ki ga je za posamezni študijski program pripravila VSŠ in izvedbenim načrtom, ki ga je pripravil mentor v podjetju. Študent ob mentorjevi podpori razvija kompetence, ki so neposredno potrebne za njegovo nadaljnje delo.

Študent, ki opravlja PRI, je dolžan upoštevati pravila, delovni čas organizacije, predpise varstva pri delu, navodila o uporabi zaščitnih in delovnih sredstev ter vsa druga navodila in obveznosti, ki jih podjetje in VSŠ uvajata za uspešno izvajanje PRI študenta.

Študent ob zaključku PRI izpolni Anketo o PRI in izdela Poročilo študenta o opravljenem PRI. V 2. letniku izdela tudi seminarsko/projektno nalogo pod mentorstvom mentorja v podjetju in predavatelja - mentorja v šoli na temo, ki jo bo razvil v diplomsko delo. Končno izpitno oceno iz PRI za posamezni modul oz. drugo sestavino v programu, predstavlja seštevek posameznih ocen (ocena poročila študenta, ocena zagovora in ocena mentorja v podjetju).

Postopki organizacije in izvedbe PRI so podrobneje opisani v dokumentu Navodila in napotki za organizacijo in izvedbo praktičnega izobraževanja študentov Višje strokovne šole, ŠC Kranj in so študentom dostopni v spletnih učilnicah za PRI.

slovensko english      Šola prihodnosti

december 2022
ptsčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

erasmus

 

Skupnost VSS 220

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information