Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti
ŠC | STŠ | SG | SESGŠ | VSŠ | MIC | IOD | ENG
Študenti 1. letnika, rednega študija programa Elektroenergetika, so se v okviru seminarskih vaj pri predmetu Varovanje okolja in varstvo pri delu, v torek, 12. marca 2013, udeležili strokovne ekskurzije v obrat Ljubljanskih mlekarn na Tolstojevi v Ljubljani.
Sprejela nas ja ga. Sara Wagner iz korporativnega komuniciranja, pozdravila sta nas tudi ga. Ida Turk, direktorica splošno kadrovskega sektorja in g. Sašo Ferjančič, vodja tehničnih služb. Povedala sta, da imajo v družbi Ljubljanske mlekarne vpeljan integriran sistem vodenja, v katerem se dopolnjujejo in izvajajo sistemi vodenja kakovosti, sistem zagotavljanja varne hrane in sistem ravnanja z okoljem.
Nato smo si ogledali predstavitveni film ljubljanskih mlekarn. Izvedeli smo, da so Ljubljanske mlekarne, d.d. vodilna mlekarna v Sloveniji, da potrošnike že več kot petdeset let preskrbujejo s svežim mlekom in najrazličnejšimi mlečnimi izdelki, da na leto v njihovih obratih v Ljubljani, Mariboru in Kočevju predelajo okoli 50 % vsega v Sloveniji odkupljenega mleka ter da so njihove najpomembnejše blagovne znamke : Alpsko mleko, Mu, Ego, Maxim Premium, Lučka, Planica, Piran, Jošt, in Kranjska gauda.
Sledil je ogled dela proizvodnje. Proizvodnjo jogurtov in alpskega mleka nam je predstavila ga. Irena Kopitar, vodja obrata v Ljubljani, avtomatizirano pakiranje, najsodobnejše v Evropi, pa g. Dušan Plahuta, vodja vzdrževanja za področje tetrapak. Kompresorsko postajo nam je predstavil g. Franci Šinkovec, vodja vzdrževanja za področje energetike in ekologije.
Vsi so poudarili, da je eden od strateških ciljev družbe učinkovito ravnanje z okoljem. Slednjega načrtujejo tako, da z uvajanjem novih tehnologij zmanjšujejo emisije v okolje in nadzorujejo porabo naravnih virov. Odnos do čistega okolja in porabe naravnih virov gojijo z rednim usposabljanjem vseh zaposlenih. V zadnjem letu izvajajo projekt uvedbe celovitega okoljskega sistema, katerega cilj je vpis v register EMAS. V okviru programa Green Light vodijo aktivnosti za zmanjšanje porabe energije za svetlobna telesa za najmanj 30 %. Načrtno spremljajo tudi porabo pitne vode, elektrike, pare in kurilnega olja, kakor tudi količino tehnoloških odpadnih vod. Nameščeno imajo tudi lastno čistilno napravo. Vsak zaposleni k do okolju prijazne družbe, prispeva tudi z ločenim zbiranjem odpadkov.
Ogled odlično pripravljene, vodene in strokovno podprte ekskurzije, smo zaključili s pokušino izdelkov ljubljanskih mlekarn.
Besedilo in foto: mag. Branka Jarc Kovačič