ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

N. Beznik: Do poslovne odličnosti preko mobilnosti

Predavateljica VSŠ ŠC Kranj in Erasmus koordinatorica Nastja Beznik, univ. dipl. org. inf., je dne 4. 4. 2013 v Portorožu na II. znanstvenem posvetu Vodenje v vzgoji in izobraževanju predstavila referat z naslovom DO POSLOVNE ODLIČNOSTI PREKO MOBILNOSTI, KOT ENE IZMED POTI DO INTERNACIONALIZACIJE V UČEČI SE ORGANIZACIJI.

Povzetek referata

Zaradi nujnega prilagajanja in obvladovanja globalnih sprememb in s tem ohranjanja konkurenčne prednosti je potrebno tudi v šolstvu delovati v smislu ne samo celovite kakovosti, kot enega izmed osrednjih načel bolonjskega procesa, pač pa tudi poslovne odličnosti, kot najvišje stopnje kakovosti menedžerskih načel v odnosu do odjemalcev naših storitev, s poudarkom na dobrih rezultatih dela, vodenju, razvoju inovativnosti in stalnih izboljšavah ter ob upoštevanju družbene odgovornosti, vključenosti zaposlenih  v poslovne procese in njihovem trajnem učenju.

V evropskem in s tem posledično tudi v slovenskem šolskem prostoru je močno prisoten trend internacionalizacije, ki zaradi ekonomskih, socialnih, kulturnih in političnih teženj krepi povezovanje evropskega izobraževalnega prostora z namenom doseganja in ohranjanja konkurenčnosti v mednarodnem okviru.

Strategija internacionalizacije je v slovenskem prostoru v tem trenutku še stihijska, odvisna od delovanja posamezne izobraževalne inštitucije ali celo motivacije posameznikov. Izvaja se lahko na različne načine, na primer  z vključevanjem v mednarodne odnose, s sodelovanjem v mednarodnih raziskovalnih projektih in tudi preko vključevanja v projekte mednarodnih mobilnosti študentov in predavateljev kot »in-coming« ali »out-going« mobilnosti. 

V prvem delu prispevka so poudarjene značilnosti in prednosti poslovne odličnosti in učeče se organizacije ter v okviru le-te pomen internacionalizacije izobraževalnega prostora. V empiričnem delu prispevka pa je kot primer dobre prakse vključevanja v mednarodni prostor predstavljena kratka analiza izvajanja projekta Erasmus na ŠC VSŠ Kranj in ključne ugotovitve dosedanje prakse. Niso zanemarljivi tudi nekateri izsledki raziskav mednarodnih mobilnosti doma in v tujini, predvsem nas zanima, kakšna so mnenja slovenskih delodajalcev glede dodane vrednosti mobilnega »out-going« študenta pri uveljavljanju svoje konkurenčne prednosti pri iskanju zaposlitve.

pdfdo_poslovne_odlicnosti_preko_mobilnosti.pdf

Nastja Beznik, univ. dipl. org.
Erasmus koordinator za VSŠ ŠC Kranj

 

vcenter2024

slovensko english      Šola prihodnosti

julij 2024
ptsčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

erasmus

 

Skupnost VSS 220

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information