ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

Strokovna ekskurzija študentov VSŠ ŠC Kranj v Arnoldstein in Villach/Beljak (10.12.2013)

FotoSkupina študentov Ekonomije, modula Asistent v mednarodnem poslovanju, se je v okviru predmeta Poslovni tuji jezik 2 (nemščina) 10. 12. 2013 udeležila strokovne ekskurzije v Avstrijo.

V prvem delu popoldneva smo bili na obisku v transportnem podjetju DSV Arnoldstein, kjer nas je sprejela ga. Irena Moser. Študentje so za začetek izvedeli nekaj o zgodovini podjetja, nato o dejavnostih in specifikah podjetja, sledila je živahna razprava na temo kompetenc kadrov, ki jih podjetje zaposluje, in njihovega izobraževanja.

Dvojezičnost je za delo na tem območju in v tem podjetju praktično nujni pogoj, sicer pa se od zaposlenih poleg ustrezne strokovne usposobljenosti (ki jo lahko v Avstriji delavci dosežejo tudi kot t.i. Quereinsteiger-ji, to pomeni, da se ob neustrezni vstopni izobrazbi za delo na dotičnem strokovnem področju lahko usposobijo preko internih izobraževanj in večletnih praktičnih izkušenj) pričakuje tudi precejšnja fleksibilnost, samostojnost pri delu in zanesljivost. Ob zaključku obiska v DSV GmbH Villach so študentje izpolnili delovne liste s strokovnim besedilom v nemščini, kjer so lahko s pridom uporabili preko razgovora prejete informacije in podatke.

ATRIO Shopping Center GmbH v Beljaku je bil naš drugi postanek v tem popoldnevu. Nakupovalni center s približno 950 zaposlenimi nam je predstavil manager centra, g. mag. Oswald. Predstavitev centra (leta 2009 je bil razglašen za najbolj inovativen nakupovalni center na svetu) je bila zelo zanimiva, potekala je ves čas v nemščini, študentje so z zanimanjem prisluhnili tudi podatku, da so dvojezični kadri (tu zelo težko najdejo ljudi, ki bi govorili nemško in slovensko) zelo iskani. V nadaljevanju se je razvila diskusija, saj je študente zanimalo, kolikšen je denimo letni promet centra, višina začetnih investicij, kako vodstvo ocenjuje perspektivo nakupovalnih centrov nasploh ipd. Ob koncu obiska je bila s strani g. mag. Oswalda nakazana možnost sodelovanja ATRIA z našo višjo šolo, kar nas je še posebej razveselilo, in bomo skušali v tem smislu obdržati stike in začeti s konkretnim čezmejnim sodelovanjem.

Obema podjetjema hvala, da sta nam omogočili razširitev strokovnih pogledov in perspektiv, iskreno se zahvaljujemo ge. Moser in g. mag. Oswaldu za tako prijazen sprejem.

V fotogaleriji je nekaj utrinkov z obeh obiskov. Pred vrnitvijo domov smo si ogledali še staro mestno jedro, kjer nas je pritegnilo večerno predpraznično vzdušje.

FOTOGALERIJA

Zapisala: Jelka Bajželj, predavateljica VSŠ, org. strok. ekskurzije

vcenter2024

slovensko english      Šola prihodnosti

september 2024
ptsčpsn
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

erasmus

 

Skupnost VSS 220

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information