ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

Evropski robotski forum 2016 (21.3.2016)

erf2016 FOTOGALERIJA  (Marija Šubic)

V ponedeljek, 21. 3. 2016,  smo v Ljubljani obiskali Evropski robotski forum 2016 (ERF), ki se ga udeležujejo strokovnjaki iz celotne Evrope in ga je letos gostil Cankarjev dom.

Sam dogodek je sicer zaprtega tipa, vendar smo bili deležni povabila s strani CD, da pripeljemo na ogled tudi študente. Ker je bilo število omejeno, so se ga udeležili študentje 1. letnika mehatronike, ki so bili nad videnim navdušeni. Obenem so imeli priložnost, da so določene izdelke tudi preizkusili.

Na forumu so bili predstavljeni  roboti, ki se uporabljajo v industriji, roboti, ki se še razvijajo in predstavljajo trenutne tehnološke zmožnosti v svetovnem merilu ter periferija za robote.

Industrijske robote so predstavljala svetovno priznana podjetja, kot npr. ABB, FANUC, KUKA, MOTOMAN, Daihen-varstroj ... Pri industrijskih robotih je bilo največ poudarka na robotih, ki omogočajo varno delovanje s človekom. Prav na tem področju se v robotiki trenutno dogaja največji razvoj. Ogledali smo si tudi 3-D skeniranje z robotom ter s tem spreminjanje trajektorije. Predstavljeni so bili tudi varilni roboti.

Svoj razvoj sta pokazali tudi Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani in Zagrebu. Na njunih razstavnih prostorih smo lahko videli haptične robote, ki nam omogočajo interakcijo z virtualnim svetom in robote za avtonomno gibanje, tudi pod gladino vode.

Veliko zanimanja so poželi humanoidni roboti podjetji PAL Robotics, IDMIND itd. To so roboti, ki so podobni človeku in se razvijajo za sodelovanje s človekom. Tako smo videli robota, ki je namenjen animiranju otrok v bolnicah, robota za pomoč odraslim ljudem ...

Predstavljene so bile tudi komponente, ki so gradniki robotov. Videli smo, da se tako v tujini, kot tudi v Sloveniji razvija precej izdelkov, ki omogočajo robotsko delovanje. RLS merilna tehnika je imela predstavljene zelo precizne podajalce pozicije, ki jih nekatera podjetja vgrajujejo v robote. Podjetje L-TEK d. o. o. je predstavljalo enoto z vgrajenim žiroskopom, senzorjem temperature, svetlobe in magnetnosti. Prav tako so predstavili idejo krmiljenja linearnih in rotacijskih osi, ki se robotske kinematike loti na nov, inovativen način. Med slovenskimi proizvod nas je navdušil še Kolektor, ki je predstavil strojni vid ter aplikacije, ki jih je s strojnim vidom možno realizirati.

Predstavljeno je bilo tudi nekaj robotskih prijemal, ki vse bolj posnemajo človeško dlan. Zanimiv je bil tudi senzor sile podjetja Optoforce, ki deluje na optičnem principu in je zaradi tega zelo robusten, kljub velikemu območju merjenja.

Dogodek ERF velja za najpomembnejše evropsko srečanje na področju robotike, kar so dokazali tudi tuji in slovenski razstavljavci s svojimi izdelki, ki trenutno pomenijo višek razvoja na področju robotike. Predavateljem je bilo v čast in zadovoljstvo, da smo se lahko skupaj s študenti udeležili tako pomembnega strokovnega dogodka s področja robotike.

Več o ERF si lahko preberete na spletni strani ERF 2016, ogledate pa tudi na povezavah http://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174395334  (na 22:42 minuti) in http://www.24ur.com/novice/slovenija/evropski-forum-robotike.html.

Pripravila: Domen Kepic in Marija Šubic

vcenter2024

slovensko english      Šola prihodnosti

julij 2024
ptsčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

erasmus

 

Skupnost VSS 220

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information