ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

Predavanje V. Doria, TRANSPARENCY INTERNATIONAL (7.3.2017)

ti1mDne 7. marca je bilo za študente 1. letnika, smer ekonomija, elektroenergetika in varovanje, organizirano predavanje g. Vida Dorie, generalnega sekretarja nevladne organizacije TRANSPARENCY INTERNATIONAL, slovenske podružnice največje mednarodne mreže za boj proti korupciji s članicami v preko 100 državah po celem svetu. 

 

G. Doria je eden maloštevilnih dobrih poznavalcev področja korupcije v Sloveniji z zanimivo, malce neobičajno formalno izobraževalno potjo: matura iz ekonomije (na naši srednji šoli !) , diploma iz varnostnih ved in (skorajšnji) magisterij iz mednarodnega poslovanja v angleščini. Poleg tega svoje znanje redno poglablja tudi na številnih dodatnih izobraževanjih doma in v tujini, ima pa kljub svoji mladosti tudi zelo bogate karierne reference (izvršilne naloge, vodenje, svetovanje, raziskovanje, finančno poslovanje, koordiniranje, projektno delo, predavanja, vodenje konferenc, okroglih miz …) povezane s tem specializiranim področjem (klik za CV) .

V skopo odmerjenem času je študente seznanil z nekaterimi osnovnimi informacijami o tem, kot se sam zaveda, zelo kompleksnem in zapletenem področju. Kot živahen, prepričljiv, dostopen predavatelj, ki pravi, da ni pristaš frontalnih oblik predavanj, je študentom dal možnost, da so se v podajanje tematike vključevali s svojimi vprašanji, mnenji, izkušnjami, vedenjem, dvomih o tem družbenem problemu.    

Tako je na primer skupaj s študenti opredelil pojma integritete in etike, spregovoril o tem, kaj korupcija sploh je, kakšni ukrepi se izvajajo v boju proti korupciji in kakšni za preprečevanje korupcije. Na namišljenem »konkretnem« primeru je študentom plastično ponazoril razliko med »klasičnem« kriminalnim dejanjem in primerom kaznivega korupcijskega dejanja podkupovanja. Nadalje so študenti izvedeli o možnosti prijave suma korupcijskega ravnanja preko »varovane« telefonske številke ali e-pošte, o zagovorništvu in pravnem svetovanju žrtvam korupcijskih dejanj, o pomembnosti in zaščiti prijaviteljev (»whistleblower«-jev), ki v javnem interesu razkrivajo primere korupcijskih dejanj, o pobudah in konkretnem sodelovanju z državnimi institucijami za vpeljavo sprememb (npr. kodeksov ravnanj) s ciljem preprečevanja korupcije, o škodljivih vplivih korupcije na družbo in indeksih, s pomočjo katerih se meri stopnja korupcije v posameznih državah, o zaznanih trendih v Sloveniji in še in še.  

Torej, sicer kratko, a izčrpno, zgoščeno predavanje, s katerega je takole strnil vtise eden od prisotnih predavateljev, g.Viktor Stare: » Študentom je bilo predstavljeno področje, ki je v današnjem času še kako aktualno. Vsi skupaj smo imeli možnost seznaniti se s problematiko, na katero je bila konec koncev tudi sama država Slovenija, bolj kot ne, nepripravljena in ji povzroča (kot seveda vsem nam) obilo težav. Skratka študentom je bila predstavljena še kako aktualna tema, na katero vse nas dnevno opozarja celotno okolje, v katerem živimo«.

In če drži, da »na mladih svet sloni«, je še kako prav, da ravno mladi čim več vedo o tem, družbi škodljivem pojavu, zaradi katerega vsi živimo slabše. Morda bo njim vendarle nekega dne uspelo, kar nikakor ne uspeva starejšim. Da si, kot navaja Transparency International v svoji viziji, izborijo »svet , v katerem oblast, politika, gospodarstvo, civilna družba in dnevno življenje ljudi ne bo prepleteno s korupcijo«. 

Organizacija predavanja in zapis Helena Jošt

Slike: M. Gogić, H. Jošt, spletna stran Transparency International Slovenija

ti2mti3mti4mti5mti6mti7m

vcenter2024

slovensko english      Šola prihodnosti

julij 2024
ptsčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

erasmus

 

Skupnost VSS 220

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information