ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

Študentom 2. letnika ENE je predaval mag. Gorazd Ažman, namestnik direktorja za strateške inovacije v ELES (dec. 21)

eles mV četrtek, 23. 12. 2021, je ob 11.30 v učilnic 512 dvajsetim študentom 2. letnika programa Energetika predaval mag. Gorazd Ažman, ki je v ELES namestnik direktorja za strateške inovacije.

Na začetku je predstavil, kakšne so sedanje razmere v energetiki, kjer porabimo samo 18 % elektrike svetovno, vse ostalo pa pokrijemo z drugimi, umazanimi energenti (premog, nafta, zemeljski plin). Vedno bolj bomo morali uporabljati vetrno in sončno energijo tudi za elektrifikacijo prometa in ogrevanja. Sta pa obe, posebej sončna, zelo problematični z vidika nestabilnosti in kratkega časa delovanja elektrarne znotraj dneva. Zato bomo morali najti inovativne in tehnološke rešitve za uporabo njihove elektrike v kasnejših urah in predvsem v zahtevni zimski sezoni. Ena od rešitev je shranjevanje viškov v vodik ali v sintetičen plin. 

Pokazal je nekaj inovacij na svetovnem in domačem nivoju s področja elektroenergetike: 

1. nadzor razdelilne transfomatorske postaje in 

2. varovanje in pregled daljnovoda z droni, 

3. s 3-D očali v transformatorski postaji opravlja pregled in nadzor, kako malo obremenjen transformator v malo obremenjeni transformatorski postaji zamenjamo z zelo obremenjenim transformatorjem in oba tako približamo višji življenjski dobi.

Pokazal je tudi, kako tehnologija napreduje predvsem v smeri IT in digitalizacije in kako podjetja danes iščejo primeren kader. ELES z organizacijo tekmovanj Electrathon za dijake in študente vsako leto, kjer ti z najboljšimi inženirji iz podjetja iščejo nove, drugačne in koristne, »odbite«, skratka inovativne ideje za podjetje.

Robert Šifrer, univ. dipl. inž. el.
 

vcenter2024

slovensko english      Šola prihodnosti

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

erasmus

 

Skupnost VSS 220

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information