ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

Predavanje mag. Jožeta Kadivca: Strojno prevajanje (april 22)

predavanje1mV sredo, 20. aprila 2022, je našim študentom in diplomantom na temo strojnega prevajanja predaval mag. Jože Kadivec iz podjetja ZOP-CR, d.o.o.
 
Med predavanjem smo izvedeli vse o začetkih oz. zgodovini strojnega prevajanja, ki segajo - verjeli ali ne - že v 9. stoletje, seveda pa strojno prevajanje pravi razcvet doživlja v zadnjih 20 letih. Vsi se spominjamo nerodnih začetkov Googlovega prevajalnika, ko smo se upravičeno zabavali ob njegovih bolj ali manj posrečenih prevodih. 
 
Danes, ko za celotnim sistemom in milijardami dnevno prevedenih besedah stoji zapleten sistem nevronskih mrež, lahko trdimo, da so strojni prevajalniki postali nepogrešljiv pripomoček vsakogar, ki potrebuje pomoč pri prevajanju, in da postajajo vse boljši.
 
Mag. Kadivec je predstavil tudi druge strojne prevajalnike, ki so uporabni za vsakogar, in povabil vse, ki jih (strojno ali klasično) prevajanje zanima, naj kontaktirajo podjetje ZOP-CR, d.o.o., in se morda dogovorijo za poizkusni prevod.
 
Posebej nas je razveselil podatek, da bodo med poslušalci tudi španski študentje, ki so trenutno pri nas na študijski izmenjavi v okviru projekta Erasmus+, tako da je predavatelj tudi njim namenil nekaj pozornosti, jim na kratko v angleščini povzel vsebino predavanja, na koncu pa v praksi izvedel demonstracijo, kako lahko samo s pametnim telefonom v trenutku svoj govor pretvorimo v sogovornikov jezik, in se s Španci pogovarjal v tekoči španščini.
predavanje2m
predavanje3mAlexander Sánchez Lantigua, Ignacio Barberá Uhagón in Óscar Benítez Medina iz šole IESELRINCON, Las Palmas
 
Pripravila: Meta Arnež
 

vcenter2024

slovensko english      Šola prihodnosti

september 2024
ptsčpsn
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

erasmus

 

Skupnost VSS 220

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information