ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

Ekskurzija študentov 2. letnika programa Elektroenergetika v kogeneracijsko plinsko elektrarno SPTE Domplan Kranj (april 23)

ekskurzija domplan m21. aprila 2023 smo z 18 študenti obiskali staro kotlovnico pod 60 m visokim dimnikom, ki je verjetno najvišji dimnik v Kranju.

Ogledali smo si stare kotle na mazut, poleg njih je Domplan pred 10 leti zgradil novo plinsko elektrarno SPTE z dvema agregatoma. Sprejel nas je vodja obrata mag. Luka Šink. Najprej nam je v sejni sobi pojasnil naloge (vrste del) in organizacijo Domplana, število zaposlenih ter opisal tudi sestavo tega obrata s pomočjo SCADE. Povedal je tudi, za koliko km toplovodov in plinovodov skrbijo ter za koliko toplotnih postaj in črpalk.

Plinska elektrarna ima 2 agregata. Manjši dela celo leto in je velik 1,1 MW, kar pomeni, da proizvede vsako uro 1,1 MWh elektrike in prav toliko toplote. Namenjen je za segrevanje sanitarne vode prebivalcem Kranja. Večji agregat pa ima moč 3 MW, kar pomeni, da daje 3 MW električne moči in 3 MW toplotne moči in dela samo v mrzlih mesecih zime, jeseni in pomladi, torej pol leta. Proizvaja toploto za ogrevanje stanovanj. Manjši agregat oddaja elektriko v NN omrežje, večji agregat pa oddaja elektriko v SN oz. 20 kV omrežje.

Plinska motorja sta izdelana v Avstriji pri podjetju Jenbacher, ki mora na vsakih 8.000 ur obratovanja narediti servis plinskega motorja. Plinski motor je v osnovi dizelski motor, le nastavitve motorja so malce posebne. Turbogenerator ima na rotorju elektromagnet, eno bakreno navitje, ki ga napajamo z enosmernim tokom velikosti 50 A. Na statorju pa ima 3 enaka bakrena navitja, kjer se inducirajo 3 napetosti. Ogledali smo si SCADO, vzbujalni usmernik, ki rotorju priskrbi enosmerni tok. V stikalni sobi smo si ogledali stikalne celice, NN generatorsko celico in SN generatorsko celico z odklopniki in zaščitami.

Zunaj smo si ogledali odprt TP, ki je sestavljena iz TR in SN prostora z enožilnimi SN kabli in 4- žilnimi NN kabli. V SN prostoru je bil stikalni blok treh celic. Elektrarna uporablja zemeljski plin, metan.

Domplan ima tudi polnilnico s komprimiranim metanom (CNG), saj ima kar nekaj vozil, ki vozijo na to gorivo.

Predavatelj in organizator strokovne ekskurzije Robert Šifrer, uni. dipl. inž. el.

vcenter2024

slovensko english      Šola prihodnosti

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

erasmus

 

Skupnost VSS 220

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information