ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

15. maj - svetovni dan podnebnih sprememb

svetovni dan podnebnih sprememb15. maja se po vsem svetu obeležuje dan podnebnih sprememb.

Podnebne spremembe so čedalje bolj očitne. Segrevanje ozračja se povečuje. Posledice so vidne v številnih ekstremnih vremenskih dogodkih, kot so suše, poplave. Strokovnjaki opozarjajo, da se zaradi krčenja ledenikov, ki so naravni zadrževalniki vode, pojavljajo številni  ekološki in gospodarski problemi.

Tudi UNICEF opozarja, da bo zaradi spremembe podnebja prizadetih več kot 500 milijonov otrok na ogroženih območjih. Povečuje se tudi revščina in z njo povezane bolezni, prihajalo bo do čedalje bolj množičnih migracij povezanih z ekološkimi problemi.

Zaradi spreminjajočega se podnebja so ogrožene številne rastlinske in živalske vrste.

Vsak človek lahko vpliva na ohranjanje planeta.

Namen obeleževanja dneva podnebnih sprememb je opozoriti javnost na čedalje hitrejše podnebne spremembe, ki so najpogosteje posledica človekovega ravnanja ali opustitve dolžnega ravnanja. Poleg naravnih virov onesnaževanja, kot so npr.  izbruhi vulkanov, so najpogostejši viri izpustov rezultat človekove dejavnosti, kot so izgorevanje fosilnih goriv  v prometu, industriji in gospodinjstvih, uporabi različnih kemičnih substanc  v industriji, kmetijstvu ter ravnanje z odpadki.

Osrednje teme  letošnjega praznovanja bodo:

1. posledice zelenega prehoda

2. materialne posledice podnebnih sprememb in

3. tveganje, ki ga siromašenje in degradacija narave predstavljata za gospodarstvo.

Ključni dejavnik, da preprečimo najhujše podnebne spremembe je zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida. Evropska unija se je zato zavezala, da bo do leta 2050 postala ogljično nevtralno gospodarstvo.

Številne vojne v svetu kažejo, da se je vzporedno z globalizacijo na gospodarskem področju razvila tudi globalizacija vojaškega sektorja s številnimi geopolitični zavezništvi. ZDA in številne druge države vztrajno vzdržujejo vojaški aparat, ki so veliki porabniki fosilnih goriv, z veliko količino toplogrednih plinov, kar posledično vpliva na podnebne spremembe.

Zato je mir pogoj in garant, da se bodo zastavljeni cilji na področju skrbi za ohranitev planeta tudi uresničili.

Vsak od nas lahko prispeva k miru, s strpnostjo in odprtostjo do drugačnih. Potrebno je, da se vsi potrudimo, da bi dejavno sodelovali v družbi, zmanjševali količino odpadkov in si prizadevali živeti bolj zdravo in okolju prijazno.

Vabimo vas, da si s klikom na spodnje povezave ogledate kratke video posnetke in gradiva ter razmislite, kaj lahko sami naredite.

https://www.umanotera.org/podnebne-spremembe/

https://www.com/watch?v=s1z07UEulQk

https://www.youtube.com/watch?v=XjnSTwK5cK8

https://www.youtube.com/watch?v=5KxAXK1i-Uc

Pripravila: Milena Klanjšček

vcenter2024

slovensko english      Šola prihodnosti

junij 2024
ptsčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

erasmus

 

Skupnost VSS 220

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information