ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

virtualni informativni dan

EKOdan (22.3.2017)

ekodan2mV sredo, 22. marca 2017 smo v okviru kampanje Pozor(!)ni za okolje na šoli izvedli EKOdan.  

Dijaki 2Ra, 2Rb, 2Mb, 3Ga in 3Gb so prisluhnili predavanju Božidarja Govediča iz Elektra Maribor, d.d. na temo »Zakaj uporabljati električna vozila?«, v katerem je predstavil okoljski vidik uporabe električnih vozil, delež avtomobilov, ki bi jih lahko trenutno zamenjali z električnimi, da bi imeli dovolj električne energije za ostale dejavnosti, pametno polnjenje električnih vozil, kako dolgo zdržijo baterije, kako je z recikliranjem električnih avtomobilov, mrežo polnilnic električnih vozil v Sloveniji, kako dolgo polnimo baterijo, kakšen je strošek električnega vozila v primerjavi z vozilom na notranje zgorevanje v obdobju petih let, kako je s subvencijami za električna vozila, katere vrste električnih vozil poznamo, ali je lahko električni avto drugi avto v družin, kako močni so električni avtomobili in kolikšno hitrost dosežejo ter modele baterijskih električnih vozil in njihov doseg.   

Dijaki 1Ga in 1 Ea/Mb pa so se udeležili delavnice »E-odpadki in naše okolje«, ki jo v okviru petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj, izvaja družba ZEOS, d.o.o. Na delavnici so dijaki najprej izpolnili anketo o e-odpadkih in odpadnih baterijah, nato pa so se razdelili na pet omizij, na katerih so s pomočjo moderatorjev Urše Dolinšek in Branke Biček Bizant (ZEOS, d.o.o.), Katje Polc (študentka) in Danila Flisa (Komunala Kranj, javno podjetje, d.o.o.) razpravljali o pomenu pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami ter za dodeljeno e-napravo iskali rešitve za njeno ločevanje oziroma odlaganje, ko je ne potrebujemo več. Omizja so med seboj tekmovala tudi v nagradnem kvizu in iskanju idej za slogane, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju. Slogan zmagovalnega omizja sporoča: E-cikliraj, narave ne zaviraj, človeštvo podpiraj! Namen delavnice - vplivanje na spremembo vedenja udeležencev delavnice, je bil dosežen, saj so dijaki prišli do zaključka, da bi jih k zmanjševanju pogostosti nakupa e-naprav prepričale višje cene naprav in njihovo dolgotrajnejše delovanje ter večje zavedanje o škodljivih učinkih nepravilno odloženih odpadkov.

Dijaki ostalih razredov pa so v okviru pouka na interaktivnih delavnicah na temo »Pomen pitne vode«, razmišljali o nujnosti dobrega gospodarjenja z njenimi zalogami. 22. marec je namreč Generalna skupščina ZN leta 1993 razglasila za svetovni dan voda, si na FB strani kampanje Pozor(!)ni za okolje ogledali in všečkali EKOfilme, ki so jih posneli EKOfrendi, da bi z njimi spodbudili ukrepe za zmanjševanje ogljičnega odtisa ter izpolnili anketo o njihovem odnosu do okolja.

ekodan1mekodan3mekodan4mekodan5mekodan6mekodan7m

pdf»Zakaj uporabljati električna vozila?«

Pripravila: Branka Jarc Kovačič, koordinatorka projekta Pozor(!)ni za okolje

vcenter2024

https://www.facebook.com/sts.sckr   https://www.instagram.com/sts.sckr/

 

dvig digitalne kompetentnosti

julij 2024
ptsčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

inovativna pedagogika     TELMS

 

office-365-cloud    cisco

 

razstava
  FOTOGRAFSKE RAZSTAVE

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information